Jemput - jemput Nasi ( Jemput Makan )


Assalammulaikum...burp ( alhamdulillah ) kenyangnya makan tengahari arini...menunya nasi goreng cili padi..tapi apa pasal pulak aku letak gambar lain?? ha ha nak tutup kisah yang aku lambat update blog lah , apa lagi kan....menu dah basi dalam perut ni..menu minum pagi hari minggu yang lepas...menu ni aku ambik kat senarai menu kanak-kanak Tabika student aku...kreatif gak dorang ni..cara penyediaan yang ringkas dan hasil yang mengenyangkan dan sedap...rangup diluar..lembut didalam..

Bahan-bahan:

3 Senduk nasi sejuk - blender halus ( masa blender letak air sikit supaya cepat hancur )
4 sudu besar tepung gandum
1/2 kiub ikan bilis
1 biji bawang besar - hiris nipis
1 biji kentang - buang kulit dan sagat
garam - ikut rasa

Cara-cara:
1. Gaul semua diatas...kalau masih lembut tambah sedikit lagi tepung..panaskan minyak dan goreng sehingga garing kekuningan...sedia dinikmati dengan kuah lada , sos ataupun dimakan begitu sahaja..

Wah Syoknya


Ye ye dah sampai..dah banyak hari Rose tanya parcel dah sampai ke belum..akhirnya sampai jugak..best gila bila aku tengok apa yang ada didalamnya...ini hadiah dari GA yang telah aku serta di Blog Rose Business Minded @ RBM..walaupun bukan first prize..tapi aku bersyukur sekurang-kurangnya sangkut gak untuk hadiah saguhati..he he he Tq Rose...cantik tudung tu , warna kegemaran pulak tu..wohoo esok boleh pakai terus..( hui gelojoh betul )..tapi memang nak pakai pun sebab esok ada meeting di kepala batas..tudung baru tu..tapi baju lamalah...thanks again Rose...


Inilah hadiahnya


Digayakan oleh model tak berbayar


TQ..sebab takda upah pun jadi model tudung aku...

Selagi Bernama Manusia

Wah.aku ingat aku je yang hangat dengan orang-orang spesis yang suka mengampu , membodek dan menikam belakang , talam dua muka ( skang dah 3 4 5 muka )..tetapi sebenarnya bila aku baca n3 terkini di blog Ben Ashaari ( Sila Baca Kat Sini ).alah mesti korang dah baca punya.....rupanya-rupanya orang-orang macam ini berada dimana-dimana , Dulu Kini dan Selamanya...kadang-kadang hairan aku..kalau tak kacau orang , tak sibuk hal orang , hidup dia tak aman ke gamaknya..hobi atau faktor keturunan ke agaknya , selagi manusia bernama MANUSIA perasaan hasad dengki tu tetap merajai hati..kredit to En. BEN ASHAARI...suka sangat n3 ni....n3 ni aku buat bukan sebab nak bodek BA..tetapi aku merasainya kerana aku adalah salah seorang yang terkena...pedih wei..nasib Iman didada masih kuat..kalau tak aku belasah je orang-orang macam tu ( eksen je lebih )..wakaka..tapi serius wei..bila kena baru tahu....


Sorry Bro curik gambar otot kental ni...he he he

Padan Muka Aku...

Assalammualaikum...hu hu nangis dulu baru citer...tadi cik bedah keluar pergi sarapan,macam biasalah menuju ke destinasi pilihan hati...mana lagi kedai yang ada soto yang sedap yang cik bedah citer dulu...dengan tak sabarnya cik bedah turun menuju ke meja buffet...sekali cik bedah cari-cari tak jumpa..cik bedah cari lagi...memang takda..cik bedah tak puas hati..cik bedah tanya kat gegirl yang jaga meja tu.." adik , memang tiap-tiap isnin takda bergedil ye " dengan selambanya adik tu jawab " aah kak takda"...apa bulih buat cik bedah nganga jelah..pening nak makan menu apa pagi tu..kena tukar menu lah pulak...hmm pikir punya pikir cik bedah makan bihun goreng je....padan muka aku..moral of the stories..hari Isnin toksah pi kedai ni..carik port lain...sebab ari Isnin adalah Ari dorang bercuti buat BERGEDIL...wakaka..boleh pulak macamtuh....


Petai Goreng Cili Padi


Assalammualaikum..wah jumaat yang membahagiakan....seronoknya esok cuti , wohooo..hmm ini menu malam semalam..paling ringkas sebab lama tak makan lauk-lauk ringkas macam ni...kena pula ada petai walahwei...mabeles..takyah lauk lain dah..pedas terangkat...

Bahan-bahannya :

Ikan Bilis ( ikut suka nak berapa banyak ) Goreng garing dan toskan
Petai ( ikut nak bapa banyak juga ) Goreng sebentar sahaja dan toskan
1 biji bawang besar - hiris
2 biji bawang putih - hiris
10 biji cili padi - tumbuk lumat
Garam - secukup rasa
1 keping asam gelugur

Cara-caranya :
1. Panaskan minyak , tumis cili padi yang ditumbuk tadi...goreng hingga garing..pastu masukkan bawang besar dan bawang putih ...
2. Goreng sebentar , kemudian perasakan dengan garam...masukkan ikan bilis dan petai yang telah digoreng tadi..gaul rata dan masukkan asam gelugur...biarkan sebentar..padamkan api..siap disantap bersama nasi putih yang hangat...





Mee Sup aka Soley-soley Noodle


Assalammualaikum dan selamat tengahari...hari ini aku tak keluar makan tengahari sebab tadi habis mesorat ngan bos dekat nak pukul 11...jadi aku dah sebat makan nasik lemak...woohoo merangkap minum pagi dan makan tengahari sekalilah tu...ha yang menu kat atas ni bukan menu sarapan aku..ini menu makan malam 2 3 hari lepas..sambil tengok Astro First Hantu Kak Limah Balik Rumah...makan mee sup sambil dengar lagu Soley-soley ( sebenarnya lain jodol lagu ni tapi nak senang panggil je soley-soley ) soley soley ni maksudnya alone..sendiri..sensorang , macam akulah melantak sorang-sorang mee sup ni sebab hubby balik lambat...hu hu..masak sorang-sorang..makan pun sorang-sorang hik hik..resepinya..biasa-biasa je , bak kata mak aku mee sup orang tua-tua..tak banyak rencah tapi makan terangkat..kena plak ada kuah kicap yang pedas-pedas manis..tak nampak orang dah..sebab asyik slurppppppppppppppppp


Sila pandang..sebab dah habis dah pun

SAYA PUNYAI 100 - 500 FOLLOWERS


Adoi yai seperti biasa aku terlewat lagi menyertai segmen yang terbaru dari Malaysian Blog Idol ni..( ikhlas ni takda maksud lain ) siapa lagi En. BA lah..tapi aku try gak sebab follower aku memang tak lebat pun..malu nak cerita..hu hu tetapi aku bersyukur kerana masih ada yang sudi..so sapa yang berminat rasanya sempat lagi ni...klik gambor yang Macho tengah menung kat atas tu untuk tahu lebih lanjut lagi...

Tugas Korang dan aku :
  1. Letak header BEN ASHAARI blog ( ada kat atas tu )
  2. TAJUK :  SAYA PUNYAI 100 - 500 FOLLOWERS. dan linkkan ke entri BA ( siap )
  3. Tinggalkan url entri blog korang kat entry BA ( siap bro )

    Sekian Terima Kasih....

Sambal Daging Kentang


Assalammualaikum...hu hu aku lambat update as usual..nak buat camana banyak hal nak kena selesaikan...ini menu bila..aku sendiri pun dah tak ingat...tapi dalam minggu lepaslah...saje nak ubah selera tambah kentang...style aku buat sambal kalau melibatkan daging ni ada lain skitlah....

Bahan-bahan :
1/2 kilo daging batang pinang ( potong sederhana tebal )
4 ulas bawang putih - blender
5 ulas bawang merah kecil - blender
1 inchi halia - blender
20 tangkai cili kering - blender
Jus asam jawa - 2 sudu besar
Kentang - Goreng terlebih dahulu
Garam - secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-caranya :

1. Panaskan minyak...goreng daging sebentar..jangan terlalu garing...angkas dan toskan...
2. Masukkan semua bahan yang dah diblender...tumis hingga garing...masukkan daging dan gaul rata..biarkan sebentar
3. Kemudia masukkan jus asam jawa..kalau pekat tambah sedikit lagi air..dan perasakan dengan garam / kiub   ikan bilis ( optional )...gaul rata , biar menggelegak...masukkan kentang...jika dah agak pekat kuahnya tutup api dan sedia disantap dengan nasi panas..


Rojak Manjung satu.....


Assalammualaikum..sibuk betul bila ari-ari cuti macamni..biasalah banyak benda nak dikemaskan..jadinya lambat lah update n3..menu kat atas ni aku belasah masa pegi ke Sitiawan semalam..jangan salah faham ye..nama memang Rojak Manjung sebab dorang mula meniaga kat area Manjung..tetapi bila dah terkenal dorang bukalah cawangan kat Sitiawan..tapi rasa tetap mantap dan maintain...macam-macam ada didalamnya , ada paru , telur puyuh , isi ketam , pedal ayam dan sotong kembang...yang lain-lain tu macam yang patut ada dalam rojaklah beb...mesti cuba kalau ke Manjung...berdepan dengan The Store Manjung..kat depan padang permainan kanak-kanak...hu hu terangkat wei bila celup dengan kuah kacangnya yang pekat dan cukup rasa tu hu hu...layan dulu ye gambarnya..


Close Up sikit....

Maggie Pun Sedap


Assalammualaikum....wohoo makan malam aku yang paling segera dan sedap..bagi yang tengah lapar macam aku ni..nak masak nasi dah letih..jadi aku belasah mee maggie CINTAN ni..kira oklah bila dah tambah macam-macam eksesori didalamnya...hu hu terangkat wei bila letak hirisan cili padi,menangis kejap...

GEGAR 1,000 BLOG OLEH BEN ASHAARI


SAYA SOKONG DUNIA BLOG dan 
SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ??

Salam sume..wei aku lambat tau segmen ni sebab aku tengah berbengkel di Tabung Haji Kelana Jaya ni..semalam baru mula...wohoo..aku nak joint gak..walaupun dah agak nak semput dada nak buat n3 ...harap-harap aku belum terlewat..BA jangan tinggal daku...hu hu
Sesapa nak joint lih klik kat gambar Macho yang kat atas tu...syaratnya mudah je iaitu :


  1. LETAK HEADER BEN ASHAARI BLOG




  1. TAJUK GEGAR 1,000 BLOG OLEH BEN ASHAARI dan linkkan ke entri ini !




  1. Tulis SAYA SOKONG DUNIA BLOG dan SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ??




  1. Tinggalkan url anda diruangan entri itu ..



TUTUP : 8 / 2 / 2011 , tepat jam 6 petang ... Bagaimana ? Berani ?? nak lagik tau klik jangan tak klik ye..yolahhhhh

Dumpling Version Rebus




Assalammualaikum...hari ini mood raya cina tak ilang lagi..so terasa pulak nak makan dumpling...dah lama tak buat..resepinya senang je...boleh tengok kat Youtube...tapi aku sesuaikan dengan kehalalan bahan-bahan yang digunakan...so bahan-bahannya macam gambar kat bawah tu....


Isi ayam , isi udang , daun leek , bawang putih , halia , lada hitam , lada sulah , sos tiram , minyak bijan dan cuka makan sedikit..dan kobis beijing macam kat bawah tu...( gaul je sumenya )

basuh dan tos..gaul dengan garam skit...biar kejap..pastu perah airnya dengan tangan hingga kering

Macam biasa aku pakai kulit segera je..malas nak buat...hu hu


Yang ini dah siap diisi dengan intinya..tinggal nak rebus je

Bangga atau Marah

Gambar ni ehsan En. Google

Salam malam hari sume..hati tengah hangat ni..nak tahu kenapa..hubby tengah bukak channel 734 kat Astro..Discovery Turbo...tak silap aku tajuk rancangan dia..Fifth Gear..korang kalau ada masa try tengok channel ni..hangat aku..bukan sebab marah kat hubby tapi marah rancangan kat channel ni , banyak menghina Malaysia dengan menjadikan Model Kereta Proton Saga sebagai satu simbol untuk memperlihatkan martabat kita disana...mamat yang kat atas tu adalah pengacara dia..dan kereta tulah yang tengah dorang kata macam-macam benda negatif...siap letak sampah lagi dalam kereta ni....ini bukan pertama kali aku tengok...yang lagi satu tu kereta proton lama ni dijadikan benda yang tak berguna untuk dilenyekkan oleh kereta kebal dorang yang besar tu...jadi apa maknanya sume tu? Aku tak rasa Bangga pun...Marah adalah...sebab tak patut dorang buat macam tu....Aku anak Malaysia , punya rasa yang sepatutnya bila maruah yang dijaga dipijak-pijak dibumi asing...

Sambal Boyan


Sambal Boyan


Sup Ikan Merah

Ini menu makan tengahari tadi merangkap makan malam...hu hu aku memang rajin pasal tu aku masak sekali banyak...( malas sebenarnya hik hik ) , kenapa mak aku panggil sambal boyan aku pun tak tahu..ayah aku suka sambal ni sebab dia keturunan boyan dan yang aku tahu memang sedap makan ngan sup ikan..hu hu layan wei...senang dan ringkas je cara pembuatannya , itu yang aku suka buat....senang hidup wei...

Bahan-bahan :
10 tangkai cili kering ( basuh dan toskan )
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
segenggam ikan bilis
jus asam jawa
garam
1/2 kiub ayam maggi

Cara-caranya :
1. Panaskan minyak , goreng garing ikan bilis dan toskan , pastu goreng cili kering dah garing angkat dan toskan , pastu barulah goreng bawang merah ngan bawang putih....goreng sampai layu pastu angkat dan toskan...
2. Masukkan semua bahan yang kita dah goreng tadi dalam blender , pastu masukkan jus asam jawa , kiub ayam dan garam ( kalau kurang masin boleh tambah kemudian )...pastu tambah air masak sedikit bagi memudahkan proses memblender...
3. Blender semua tu sampai hancur...siap untuk dihidangkan...

Gong Xi Fa Cai


Salam petang hari..dan happy holiday dan juga Gong Xi Fa Cai untuk kawan-kawan yang berbangsa tionghua..kita 1 malaysia kan jadi perayaan yang dirayakan tetap disambut meriah walaupun berlainan keturunan dan agama..hmm limau yang banyak tu pun kami dapat dari rakan tionghua kami...tq Ah fa..seronok aku belasah limau sekotak yang diberinya aritu..puas hati wei sebab memang manis...thanks again..hope more prosperity to your business maaa....he he

Rindu Bihun Soto Mak Aku...


Hu hu bila makan bihun soto kat kedai tadi tiba-tiba teringat kat mak aku..soto mak aku memang tak pakai rempah siap sebab dia ada resepi yang memang mencampurkan rempah ratus segar...memang asli buatan sendiri....itu yang mengkecurkan air liur aku...hu hu rindunya nak balik kampung....kalau aku buat pun belum tentu sama...sebab tu bila mak bukak bazaar ramadhan pelanggan setia soto mak dah ada menunggu...terasa rindu saat-saat mak berniaga dulu...sekarang mak dah berehat kerana menumpukan sepenuh perhatian kepada keluarga , terutamanya ayah yang semakin uzur...love u mom...


Makananlah yang menyatukan sesebuah keluarga sebenarnya.....mengikat hati suami dan menambat selera anak-anak agar selalu ingat tentang makanan kegemaran yang dimasak oleh ibu...sedihnya aku..tiba-tiba kerinduan itu menerjah...hu hu

Nasi Ayam Kicap Periuk Steel Style Akulah..

Ha ha kelakar kan..orang buat nasi ayam macam ni dalam periuk tanah yang cumil tu..aku buat dalam piuk steel aku yang cumil gak ni..yelah tak sempat nak pergi beli..tekak dah nak makan..apa lagi aku belasah jelah guna apa yang sesuai ( aku rasalah ) tapi kalau korang ada claypot tu boleh pakai..lagi elok dan sopan sikit..resepinya aku guna macam sebijik resepi INI..cuma aku tambah cili kering potong , masakkan dalam kuah tu..tambah garam sikit..black paper skit dan kicap pekat sikit...kulit tahu goreng ( kalau korang suka / tak suka takyah letak )..dan hiasannya sawi parkchoy ( celur dalam air mendidih dan letak sikit minyak masak supaya sawi tu berkilat )  dan daun leeks dan aku suka telur jadi aku taruk telur sebijik....


Cara-caranya :
1. Masak 1 pot nasi ( masak sampai nasi agak kering )..pastu kecilkan api...tuangkan sedikit kuah kicap yang kita dah masak tadi. dan minyak bawang putih sikit ( nak buat minyak bawang putih senang je cincang bawang putih dan goreng garing..sejukkan dan simpan dalam botol sekali dengan minyak yg kita gunakan untuk goreng tadi )....gaul rata dengan nasi...
2. Lepas tu keluarkan isi ayam dan segala bahan yang ada..susun dalam periuk tu macam gambar diatas..pastu curahkan baki kuah yang ada tadi ke atas nasi dan tutup sebentar...
3. Bila nasi tu kita tengok dah hampir masak..buat ruang sikit dan pecahkan telur..pastu tutup sekejap dalam 3 minit...tengok telur tu dah masak..tutup api dan sedia dihidang..tabur dengan daun leeks../ daun bawang dan bawang goreng...siap untuk dimakan...


sedap dingap panas-panas...

Dinner @ Secret Recipe



My Hubby Hot Pick...Nasi Goreng With Satay


This Is Mine..Curry Laksa Seafood...satisfied choise

Dinner at Secret Recipe..such a good pleasure for whose looking for a perfect taste in one dish..with a big size of prawn and squid..wohoo such a heavenly moment..wakaka...gila siut spikang London ..apa-apa jelah janji korang faham yang aku nak cer..apalagi makanlah...jemput makan semua..di SECRET RECIPE..

My Lovely Seri Iskandar


Inilah Seri Iskandar...sibuk jugak , biasalah aku amik gambar masa Le Tour De Langkawi punya rombongan tengah lalu..ini simpang empat nak masuk ke tempat kerja aku...trademarknya biasalah apa lagi kalau bukan labu sayong...yelah mana nak letak lagi labu sayong ni kalau bukan kat sekitar Perak...tapi aku suka tempat ni..walaupun tak seVouge bandar-bandar besar yang lain..ini adalah tempat yang amat menenangkan aku selain negeri kelahiranku..nak kata tak jem bohonglah sebab seri iskandar tengah pesat membangun sekarang ini..tapi masih tenang dari hikuk pikuk kota..

Sarapan dan Lunch at Seri Iskandar


Alah gambar ni cilok kat Google sebab nak bagitahu konon-konon pagi tadi makan Bihun Soto kat kedai aku lepak selalu tu...aku memang taklih tinggal bihun soto ni kalau masa aku sampai menu ni tak habis lagilah..sbb selalu kalau lambat melepas nak rasa bihun soto ni..kira hot menu lah gerai ni...

Tengahari tadi aku belasah Laksa Penang plak..kat kafe Petronas bandar U...hu hu mabeles wei..cukup rasa semuanya,memang berbaloi...


Ini pun gambar cilok gak..bukan hak aku ye...kiranya harini aku tah jamah nasi lagi..wohooo..tapi takpa, kat rumah nanti aku belasahlah nasi pulak dengan hubby..kira temankan dia makan lah..kunon...

Ayam Sos Tiram


Assalammualaikum dan selamat pagi...sehari lagi nak CNY seronoknya..lama sikit cuti..ha ini menu malam tadi , hubby tak boleh makan yang pedas-pedas lagi..jadi aku kena cari ilham nak bagi dia selera makan, almaklumlah dah biasa makan pedas..bila tak dapat makan pedas makan pun aku tengok slow je...tapi nasib baik dia suka masakan ala masak kicap ni...cuma aku tukar ngan sos tiram je , kicap manis aku letak juga sikit...bagi rasa...

Bahan-bahan :

1/2 bahagian ayam - potong sederhana kecil
2 ulas bawang putih - cincang
2 ulas bawang merah - cincang
1 inci halia - cincang
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
setengah cawan jus asam jawa
sedikit garam

Cara-caranya :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih , bawang merah dan halia yang telah dicincang tadi..tumis hingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan biar sehingga ayam agak nampak masak...kemudian masukkan sos tiram dan kicap dan kacau rata sebentar...
3. Masukkan jus asam jawa dan sedikit air jika ia terlalu pekat...perasakan dengan garam , kacau rata dan biarkan ia menggelegak sebentar, jika suka pekat biarkan sebentar lagi...padamkan api dan hidangkan bersama nasi putih panas-panas


 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in