Roti Puri Dan Kari Tulang

Roti Puri

Assalammualaikum
Usai sudah majlis Perkahwinan adindaku yang ke 4...banyak sungguh dugaan menjelang majlis berlangsung..ayahanda dimasukkan kehospital..pakcik pulang ke rahmatullah...tapi aku redha atas ujiannya..so arini aku masih keletihan untuk berceloteh panjang..cuma mengupdate n3 yang terlepas..hu hu layan dulu gambarnya ye..resepi pas2 ni aku masukkan...

Kari Tulang

Kek Milo Bermadu


Assalammualaikum
Ini bukan menu hari ini..sila jangan betulkan mata anda..ha aha sebab ini menu sebelum aku menyibukkan diri jauh dari rumah..2 minggu sebelum tu aku gila buat kek..mana ada kek yang senang aku dah try buat..so ini yang aku rasa paling senang sebab kukus je..dan bahan-bahannya adalah mudah didapati dan mudah untuk dihandle...resepi ini akak kat pejabat aku yang bagi..memang gebu..hubby aku suka sangat sebab lembut...tq kak pidah atas resepinya..mohon kongsi ye..

Bahan-bahan :
Bahan A
1 cawan milo
1 cawan butter ( cairkan )
1 cawan kaster sugar
1 cawan susu pekat
1 cawan susu segar ( suhu bilik )

Bahan B
4 biji telur
1 sudu teh asen vanila
( kocak sampai sebati )

Bahan C
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
( ayak bersama semua bahan diatas )

Cara-caranya :
1. Panaskan pengukus dengan anggaran air tidak terlalu penuh...biarkan ia menggelegak...sementara itu campur kesemua bahan A....kacau rata
2. Selepas itu kocak bahan B sehingga sebati tetapi tak perlu hingga kembang sangat....
3. Ayak bahan C ....kemudian campurkan bahan A dan B..kacau hingga rata dan sebati..
4. Masukkan bahan C sedikit demi sedikit...hingga habis dan semua bahan sebati 
5. Masukkan adunan ke dalam acuan yang kita kehendaki..dan kukus sehingga masak..selalunya jika nak dapatkan permukaan kek yang cantik penutup periuk kukus tu mesti dibalut dengan kain supaya wapnya tak jatuh keatas permukaan...
6. Setelah kek masak sapukan madu diatas permukaan kek dan sekeliling kek untuk mendapatkan kesan berkilat..


lembut je..

Kesibukan Terlampau


Assalamulaikum...
Its a long time since the last entry...nak buat macamana..bulan ni jadual outstation memang terlalu padat..minggu lepas ada bengkel di PD seminggu..minggu ni ada kat KL plak seminggu jugak..than the whole next week kenduri kawin adik plak..pastu terus terbang ke terengganu till 29 februari..woooo..i'm really think i dont have anough time to manja-manja ngan hubby..kesian dia..dekat 3 minggu dia duk rumah sensorang..mintak maaf abg..blog kawan-kawan pun tak sempat nak ziarah..i'm sorry guys...i'll be there..someday...thats all...till we meet again...

Rojak dan Satay

Rojak..kuahnya memang mabeles..kenyanggg

Assalammualaikum....
hmm memang nyata yang ni bukan aku masak..menu makan malam tadi semuanya cap pasar malam..terus terang aku katakan kualiti makanan pasar malam jauh lebih baik dari makan dikedai-kedai makan...lebih ikhlas perkataan yang aku rasa paling tepat untuk menggambarkan kenapa aku suka membeli di pasar malam..mungkin sesetengah orang kata makanan pasar malam low class..tapi bagi aku yang penting bersih dan sedap...banyak pilihan..so kalau kita ada pilihan membeli ditempat yang bersih mengapa perlu memilih membeli ditempat yang kurang bersih...macam dipasar malamlah..kalau dah tahu stall tu kurang bersih..masih banyak pilihan di stall yang lain..tepuk dada tanyalah selera....

Satay ayam yg lembut...Raza Satay

Nasi Goreng Hainan


Ok ni nak story kenapa aku suka buat nasi goreng..sebab yang pertama tak mahu berlaku pembaziran..sebab kat rumah aku pakai beras faezah basmathi...so dari buang baik buat nasi goreng..dan yang selebihnya sebab senang nak buat..rencah ikut suka hati..dan gabungan yang mantap..sayur ada , daging ada , telur ada dan macam-macam ada...ok nak bagitahulah nasi goreng hainan ni aku try masa balik kampung..dan bukan semua tempat ada menu ni..nasib baik tokeh kedai tu tu baik..tq aunty..so aku sharelah mana tau korang suka..bezanya yang aku makan tu tak pedas..dan yang aku buat ni pedas...kira hainan malaysia lah ni..hik hik

Bahan-bahan :
2 mangkuk nasi sejuk
2 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh lada sulah
daging ( hiris nipis dan perap dengan minyak bijan , garam dan lada sulah )
2 ulas bawang putih *
3 ulas bawang merah kecil*
6 tangkai cili padi*
( tumbuk / blender bahan yang bertanda * )
2 helai kubis cina - hiris
Garam secukup rasa ( kalau tak cukup masin..aku tak taruk sebab kicap cair tu dah cukup masin )
Maggi cukup rasa ( optional )
1 sudu teh kicap cair

Cara-cara :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dah ditumbuk tadi hingga garing..lepastu masukkan daging yang telah diperap , kicap cair dan bahan perasa dan kacau sebati..
2. Tak perlu masak daging terlalu lama sebab kita hiris nipis , masukkan nasi dan kacau hingga mesra..masukkan kobis cina dan biarkan sebentar dalam 5 minit..dan padamkan api...

Salad Telur


Wah dah petang rupanya..keje still ada lagi sikit-sikit yang perlu dibereskan..ini side dish yang aku hidangkan bersama ikan gerut bakar bersambal untuk dinner malam tadi..ini pun kira menu malas jugaklah ni..satunya simple dan tak pakai rempah apa pun just goreng tofu , rebus telur..yang penting ada salad dan timun..nak tambah tomato pun boleh..selalu orang rebus telur sampai keraskan..aku suka yang separuh masak...hu hu pastu susun lah ikut macamanapun dan curahkan sos..kalau telur tu aku taburkan lada hitam serbuk yang berperisa tu...baru layan..sos pakai sos thai life...tak makan dengan nasi pun sedap..layan gak kalau ratah-ratah je....hubby punya kesukaan kalau menu-menu ringkas cenggini..


ikut suka sukilah nak hias camana pun kan...pastu ngap jugak akhirnya...hik hik



Ikan Gerut Bakar Bersambal


Assalammualaikum..good morning..
Sebenarnya malas nak menggoreng..saja nak buat menu sihat sikit..hu hu..ikan gerut-gerut ni dah 2 hari dalam peti ais..takut simpan lama-lama tak sedap plak nanti..hilang manisnya...pikir punya pikir aku bakor jelah ikan ni dalam oven..pastu buat sambal sikit..bukan sambal istimewa pun sambal biasa je...hu hu makan ngan nasi panas..memang layannnnn...

Bahan-bahan :
( untuk ikan )
1 ekor ikan gerut-gerut ( basuh bersih dan potong butterfly )
1 sudu teh kunyit serbuk
secubit garam
2 sudu minyak zaitun
( semua bahan diatas perapan untuk ikan )
Sambal :
2 biji bawang putih * kisar
1 biji bawang besar* kisar
3 sudu besar cili kering kisar
Garam secukup rasa
secubit maggi cukup rasa
1 sudu teh asam jawa adabi
1/2 cawan air

Cara-cara :
1. Panaskan ketuhar 180C...dan alas dulang pembakar dengan aluminium foil..letak sikit minyak zaitun dan letakkan ikan yang telah diperap...bakar dalam 20 minit...
2. Untuk sambalnya..panaskan minyak dan yumis semua bahan yang telah dikisar hingga garing dan pecah minyak..kemudian perasakan dengan garam dan maggi cukup rasa...kacau rata masukkan asam jawa dan air..biar menggelegak dan kering....tutup api dan sejukkn
3. Bila ikan dah masak..curahkan sambal diatas ikan..dan sedia dinikmati...
 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in