Assalammualaikum..
Sata kat atas tu nampak rentung diluar tetapi cantik didalam ye..ini adalah hasil dari pertandingan memasak aritu..meh aku share resepinya....
Bahan-bahan :
1 kg ikan sardin - asingkan tulangnya dan blend sederhana halus..
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih- hiris
1/2 inci halia- hiris
6 tangkai cili padi - hiris
1/2 sudu garam
1/2 cawan santan pekat
kelapa parut dari sebiji kelapa
1/2 sudu lada sulah
1/2 sudu gula
( gaulkan semuanya )
cara-cara :
1. Bahan yang kat atas tu gaul hingga sebati..dan biarkan sebentar..
2. Layurkan daun pisang dan potong 4 segi...bentukkan kon dan masukkan isi ikan..ikut bapa padat kita nak..
3. Lepas dah bentukkan ikut kon cucuk kat besi grill dan grill dengan kayu arang....
* cara lipat macam2 cara..so google je..insyaallah lih faham
ada sata disinilah... pernah makan, sekali dulu tapi tak ingat di mana.., buatnya pun tak pernah, dah ada resepi di sini bolehlah cuba kalau senang nanti...
ReplyDelete