Asam Pedas Ikan Merah


Assalammualaikum..selamat tengahari
Macam biasalah kan menu makan malam hari ahad lepas..baru dapat update hari ni..lama betul..dah basuh periuk baru boleh post dalam ni..takpalah..janji hadoooo..aku rasa asam pedas aku selama ni tak tahulah version mana.. resepi yang mak aku ajar ni lah yang aku guna selalu..dan tekak kami berdua pun layan..sempoi dan senang. Memula aku ingat nak buat sup tapi macam dah selalu sangat asyik buat sup je..itu yang tetiba tukar program..masak asam pedas..hu hu

Bahan-bahan :
1 ekor ikan merah sederhana besar ( potong iku suka , bersihkan dan tos )
2 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
( * blender semuanya hingga hancur )
5 sudu besar cili boh ( blender sendiri je )
Garam secukup rasa
1/2 sudu teh maggi cukup rasa
4 cawan air ( ikut kita nak pekat ke tak )
2 sudu besar asam jawa adabi ( bancuh dengan air sikit )

Eksesori :
1 Biji Tomato ( potong wedges )
1 Biji Terung ( potong ikut suka )

Cara-cara :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah diblender hingga garing...kemudian masukkan cili boh dan kacau rata....
2. Bila tumisan dan nampak pecah minyak dan garing , masukkan ikan dan gaul supaya mesra...biar dalam 5 minit...
3. Kemudian masukkan air dan jus asam jawa...perasakan dengan garam dan maggi cukup rasa..biarkan ia menggelegak...
4. Ketika menggelegak masukkan terung dan biar terung masak sebentar...bila tengok terung dah ok baru masukkan tomato...dan terus tutup api..supaya tomato tak terlalu masak..
5. Siap dihidang bersama nasi panas dan telur masin..hu hu mantap...

0 ulasan:

Post a Comment

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in