Assalammualaikum
Selamat tengahari..cakap banyak pun tak guna...jap lagi nak pg lunch , so baik aku taip n3 ni cepat-cepat..banyak agenda lagi sebenarnya ni..macam biasalah menu makan malam yang bila tuan tanah pun dah tak bapa nak ingat..ini memang hubby punya peberet dish..ayam cuma aku tambah eksesori yang lain-lain tu untuk aku sebab aku ayam ni kurang..sayur ok....
Bahan-bahan :
4 keping paha ayam ( basuh dan toskan )
1 tangkai daun thymes
1 tangkai daun rosemary
1 sudu lada hitam ( serbuk / sederhana kasar )
2 sudu makan madu
1 sudu makan paprika
garam secukup rasa
3 ulas bawang putih
2 sudu makan minyak zaitun
( perapkan ayam dengan semua bahan-bahan ni dalam 30 minit )
eksesori / sayuran :
1 ikat asparagus
segenggam baby carrot
2 biji kentang ( basuh dan belah 4 )
2 biji bawang kuning ( belah 4 )
( gaul sekali dengan ayam )
1. Panaskan oven dalam 200C dalam 10 minit sebelum mula membakar ayam
2. Letakkan ayam dan sayuran yang telah siap diperap dalam dulang pembakar , tutup dengan aluminium foil ( tujuan tutup dengan aluminium foil tu adalah untuk mengekalkan kelembapan ayam..kali ni nak buat yang lembut sikit..kalau tak tutup jusnya akan hilang )
3. Bakar dalam 40 minit...lepastu bolehlah makan begitu ataupun makan dengan nasi
Hubby suka makan dengan nasi berempah ni...
3. Bakar dalam 40 minit...lepastu bolehlah makan begitu ataupun makan dengan nasi
Hubby suka makan dengan nasi berempah ni...
asslam kerull,
ReplyDeletedah sihat ke tu?..dah siap masak2 ni so good news lah ya..
ayam tu nampak cantik & sungguh menyelerakan lah kerull..terliur pulak akak tengok..
Wsalam kak ayu..dah sihat dah ni..hu hu masak yang ringkas2 je..sbb dok nasihat jgn makan yang berlemak dan bergula sangat..so banyak pantang larang ni hu hu
ReplyDeletekerull, sedaplah ayam tu..cuti2 ni balik kampung ke?
ReplyDeleteMummySeri : Tak baliklah..duk rumah je..hu hu sebab bulan depan nak balik untuk wedding adik plak..save budget seri..
ReplyDelete