Ikan Gerut Bakar Bersambal


Assalammualaikum..good morning..
Sebenarnya malas nak menggoreng..saja nak buat menu sihat sikit..hu hu..ikan gerut-gerut ni dah 2 hari dalam peti ais..takut simpan lama-lama tak sedap plak nanti..hilang manisnya...pikir punya pikir aku bakor jelah ikan ni dalam oven..pastu buat sambal sikit..bukan sambal istimewa pun sambal biasa je...hu hu makan ngan nasi panas..memang layannnnn...

Bahan-bahan :
( untuk ikan )
1 ekor ikan gerut-gerut ( basuh bersih dan potong butterfly )
1 sudu teh kunyit serbuk
secubit garam
2 sudu minyak zaitun
( semua bahan diatas perapan untuk ikan )
Sambal :
2 biji bawang putih * kisar
1 biji bawang besar* kisar
3 sudu besar cili kering kisar
Garam secukup rasa
secubit maggi cukup rasa
1 sudu teh asam jawa adabi
1/2 cawan air

Cara-cara :
1. Panaskan ketuhar 180C...dan alas dulang pembakar dengan aluminium foil..letak sikit minyak zaitun dan letakkan ikan yang telah diperap...bakar dalam 20 minit...
2. Untuk sambalnya..panaskan minyak dan yumis semua bahan yang telah dikisar hingga garing dan pecah minyak..kemudian perasakan dengan garam dan maggi cukup rasa...kacau rata masukkan asam jawa dan air..biar menggelegak dan kering....tutup api dan sejukkn
3. Bila ikan dah masak..curahkan sambal diatas ikan..dan sedia dinikmati...

2 ulasan:

  1. eh salah rumah ke ek. punya lama tak ke sini. hehehe.. kalau bakor dlm oven ikan ni. kengkadang slalu je jadi kering. ai dont likee.. kes tak pandai setting ke tak pandai nak membako bungkuskan nyer ek. slalu stim aje pastu siram ngan sambal.

    ReplyDelete
  2. wah wah ko punya la lama tak singgah kat umah aku ni..leh tersalah plak..hu hu bakar sebab kureng rajin..ha ha ha..aku belasah je..cuma bakar dalam suhu tinggi tapi jangan lama sangat...aku buat macam tulah..almaklumlah makan sendirik..belasah je lah..ha ha ha

    ReplyDelete

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in