Inilah dia rupa chicken pie yang aku buat guna puff pastry brand kawan tu...jadi sungguh..pluffy dan kembang berlapis2 macam tukang buat jugak..ha ha..cuma intinya aku tak sempat nak buat ikut hajat hati...intinya chicken sup yang aku pekatkan...
Resepinya :
4 keping puff pastri brand kawan ( saiz kecik square )
Intinya :
1 keping dada ayam - rebus dan simpan stoknya untuk sup ( isinya dicarik sederhana besar )
2 sudu besar butter - untuk menumis
1 biji bawang besar - dadu
3 ulas bawang putih- dadu gak
1 helai daun bay
1 sudu besar lada hitam - kisar
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
3 cawan stok ayam
4 sudu besar tepung gandum
1 cawan jagung sejuk beku
1 cawan frozen kacang peas
1 cawan lobak merah frozen
1 biji kentang - dadu
Caranya :
1. Panaskan butter tumiskan bawang merah , bawang putih , bay leaf dan lada hitam hingga layu..
2. Bila dah layu skit terus masukkan tepung gandum tadi dan kacau rata hingga agak kekuningan..kemudian masukkan stok ayam dan kacau rata guna whisk ....
3. Perasakan dengan garam dan gula kemudian masukkan dada ayam yang dicarik tadi bersama jagung , kacang peas , lobak merah dan kentang...kalau pekat sgt tambah sikit lagi stok atau air biasa..
4. Masak hingga agak pekat...dan bila dah masak sejukkan sekejap..
5. Bila inti dah sejuk keluar puff pastry dan isi inti ditengah2 puff pastry tu kemudian buat bentuk segi tiga dan tekan bahagian tepinya dengan garfu..than sebelum bakar sapukan dengan kuning telur dan bakar dengan suhu 180c selama lebih kurang 20 minit...
hahaha..jadi pun..
ReplyDeleteakak dah lama beli pastry puff ni..ada terperuk dalam freezer tak keluar2..hahaha..ingat nak gunakan juga nak buat chicken pie..:)
Tulah kak ayu..nak buat pastry puff sendiri tak bapa pandai..beli yg segera ni just buat intinya je...sib baik jadi..hu hu
ReplyDelete