Roti Sarang Lebah yang gebu





Assaalammualaikum
Memang tak dinafikan roti sarang lebah ni memang gebu dan lembut..rugi tak cuba..kawan2 aku semua kata sedap..sampai bos pun repeat order..so kalau nak test boleh klik kat sini Noorsha Adam
klik kat album mesti jumpa resepinya..dan saya sharekan jugak kat sini ye :

RESEPI BASIC SWEET BUN
By : Noorsha Adam
Bahan2
500 gm tepung
100 gm gula halus
60 gm butter @ margerin
250 ml susu segar
1 biji telur
11 gm yis
1 st garam
Cara2
1. Masukkan semua bahan ke dalam mixer @ bread maker kecuali garam
2. Jika menggunakan bread maker, tekan setting dough. Selepas 10 minit menguli blhla masukkn garam.
3. Jika menggunakan heavy duty mixer putar perlahan hingga bercampur semua bahan kemudian lajukan speed.... Bila doh kelihatan licin, masukkan garam.putar selama 20 minit hingga elastik.
4. Jika menguli guna tgn, selepas 1/2 jam ulian, sapu luaran doh dgn butter @ margerin nipis2 kemudian masukkn dlm plastik bersih.. Uli dr luar plastik selama 10-15 minit. Anda akan dapat doh yg elastik.
5. Perap doh hingga naik 2 kali ganda.
6. Blh btukkan ikut suka.
7. Bakar pd suhu 150c selama 20 min brrgantung pd besar doh yg dibentuk..
8. Ini resepi basic n blh buat mcm2 roti dgn doh ni..sy pernah buat piza, meicanbun, roti sarang lebAh, roti sosej , loaf bread dgn resepi ini..
Note : doh mmg lembik sket...jgn tambah tepung k..lpas proofing insyaallah mudah dibntuk... jgn lupe sapu tgn ngan minyak sket masa mmbntuk tu...
**************
RESEPI SUPER CREAMY DULCE DE LECHE
Inspirasi : masterchef Aussie
Olahan : Noorsha Adam
Bahan2
1 tin ( +- 400gm) susu pekat
200 gm susu cair @ whipping cream
30gm butter
Cara2
1. Masukkan susu pekat dlm periuk non stick... Dengan api sederhana kacau laju2 selama 10 minit.. AWAS! Jgn tinggal sesaat pun sbb susu mudah hangus... . Setelah susu bertukar kekuningan masukkan susu cair@ whipping cream n butter.. Kacau lg sampai caramelized. Tutup api n blh curah atas roti sarang lebah nak buat air pun blh. Simple n cepat cume lenguh skrt sbb kna kacau je

0 ulasan:

Post a Comment

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in