Daging Goreng Asam


Assalammualaikum
Selamat tengahari..dah siap masak dah tu kan..cuaca sejuk macam ni perut memang cepat lapar..dan yang pastinya kalau cuaca macam ni sejuk dan mendung makan nasi panas dengan lauk yang membuka selera..hu hu memang makan lebih sepingganlah..hari ini aku nak kongsi satu respi yang paling mudah dan bahan-bahannya memang ada je didapur kita tu..menu ni kalau makan lepas masak dengan nasi panas..tentu tak perasan tambah nasi lebih sekali..meh kita tengok

Daging Goreng Asam

Bahan-bahan :
1/2 kg daging lembu dihiris agak sederhana ( aku suka guna daging batang pinang )
3 Labu bawang besar***
3 ulas bawang putih***
1/2 inchi halia muda***
5 tangkai cili kering / cili padi / cili hijau ***
1/2 cawan jus asam jawa
1 cawan air 
garam
kunyit serbuk
serbuk cukup rasa MAGGI
5 sudu besar minyak masak untuk menggoreng ( ikut kuantiti bahan )
semua bahan yang bertanda *** hendaklah diracik sederhana

Cara memasak :

1. Bersihkan daging tadi dan lumur dengan kunyit serbuk  dan garam sedikit ,biarkan sekejap
2. Panaskan kuali dan tuangkan minyak..bila minyak dah cukup panas , tumis semua bahan yang telah kita racik sederhana tadi , biarkan layu sebentar..kemudian terus masukkan daging dan gaul rata
3. Masukkan air asam jawa dan air biasa,perasakan dengan garam dan serbuk cukup rasa MAGGI..dan kacau hingga sebati..biarkan hingga airnya agak kering , kalau kita suka banyak kuah biarkan sebentar ia menggelegak , selepas tu boleh lah tutup api..

0 ulasan:

Post a Comment

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in