Rendang Maman from Gemencheh With Love


Assalammualaikum..
Ini entri tertunda sebenarnya..dah lama nak kongsi cerita tentang rendang maman dan gemencheh..
Rendang maman adalah salah satu hidangan yang wajib pada setiap tahun ketika menyambut hari raya..tak kiralah raya puasa mahupun raya haji..juadah ini tidak pernah ketinggalan.
 Pokok maman ni memang sinonim dengan keluarga aku , salah satu sebabnya dah tentulah yang kami ni orang gemencheh , dan sebab utama yang paling logik adalah kerana mak aku adalah salah seorang yang mengusahakan rendang maman ini secara komersial iaitu dengan mengambil tempahan memasak rendang maman..


Dimulakan dengan proses menyiang ( bahasa org negeri sembilan ) sehinggalah ke proses merendang , semuanya dilakukan secara manual..banyak petua nak masak rendang maman ni supaya tak pahit..tapi pada aku rendang maman mak aku memang tiada tandingnya..ini diambil kira siapa pelanggan mak aku dan berapa kilo maman yang mak aku dah sediakan..



Gambar diatas menunjukkan maman yang telah siap disiang..dan gambar dibawah adalah proses ketika menyiang dijalankan


Gambar-gambar dibawah adalah proses untuk memasak rendang maman..kat sini kami merendang tak pakai periuk,kami pakai kawah..senang nak kacau dan takdalah tumpah2..



inilah saiz kualinya..kalau banyak kami pakai kawah


Bahan-bahan yang digunakan pun tak susah mana,senang dicari dan disediakan seperti Cili padi , kunyit hidup dan santan..memang inilah bahan utamanya selain daun maman..perasanya adalah garam dan asam keping..maman ni boleh digandingkkan dengan apa sahaja,ia versatile..boleh dimasak bersama ayam , daging , ikan bilis , rusa , kijang ,landak dan pelanduk..rasanya tak payah nak tipulah..memang terbaik..pedas , lemak , pahit yg tidak keterlaluan ..bak kata orang secukup rasa..


Masakkan cili padi yang telah dikisar bersama kunyit hidup dan masak ketika..tujuannya supaya cili tadi masak dan kita tak sakit perut..lpas dah agak kering baru masukkan santan kelapa..biar sekejap baru masukkan ayam atau ape2 yang kita nak masukkan..eloknya pakai ayam kampung atau ayam pencen supaya tak mudah hancur ayamnya..lepas dah masukkan ayam barulah kita rasakan dengan garam dan masukkan maman tadi..lepas dah masuk jgn kacau2 lagi..biar ia layu dan campakkan asam keping dalam 1 atau 2 keping..ikut saiz masakan kita..biar ia kering dan naik minyak..dan maman nampak dah kecut..maknanya dah ok dah rendang tu..

Maaf sangat2 sebab tak sempat nak ambik gambar produk rendang yang dah siap..TAPI JANGAN RISAU JIKA ANDA BERDEKATAN DENGAN PEKAN GEMENCHEH..INGIN MERASA KEENAKAN RENDANG MAMAN BONDA SAYA..BOLEH PM SAYA DI FB ATAU DI WASSUP..TEMPAHAN DIBUKA SEKARANG..

INI RENDANG MAMAN YANG KAMI BUAT DALAM SKALA KECIL..GAMBAR DIATAS ADALAH TEMPAHAN SKALA BESAR..





6 ulasan:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Ado jual lagi ko rondang maman tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tempah En Aziz Latiff..PM saya di Kerull Nazeem

      Delete
  3. Tak ada no phone camna nak contact. Kat JB ada agen tak?

    ReplyDelete
  4. Tak ada no phone camna nak contact. Kat JB ada agen tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf Puan JB takda Agent Sbb yang ni kita buat COD area N9 sahaja...

      Delete

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in