Sambal Telur Ikan Bilis


Assalammualaikum...baru ada masa nak letak menu dinner malam tadi..sempoi gila but sedap sebab dah lama tak buat sambal telur rebus ni...sambal cenggini memang peberet hubby...hu hu sambut annivesary makan lauk telur je kiah hoi..sebab masing-masing dah keletihan...telur tu jangan rebus lama sangat , nanti keras ..so rebus dalam 5 minit..baru layan makan bila kuning telur tu cair-cair sikit...jadinya layan dulu ye..

Bahan-bahan :

4 biji telur - Rebus hingga separuh masak ( dalam 5 minit ) dan goreng sebentar
3 ulas bawang putih - tumbuk
5 ulas bawang kecik - tumbuk
segenggam ikan bilis - tumbuk
cili kering - rebus dan blender
1/2 cawan jus asam jawa ( kalau pekat sangat tambah air biasa sedikit )
garam secukup rasa
1/2 sudu teh serbuk ayam maggi

Cara-caranya :
1. Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi hingga garing...masukkan cili kering dan goreng hingga pecah minyak..
2. Selepas tu masukkan jus asam jawa , air biasa , garam dan serbuk ayam maggi...biarkan ia menggelegak..
3. Bila kuahnya sudah agak pekat masukkan telur rebus tadi dan gaul rata...kalau suka pekat biar lama sikit..tapi kalau suka yang berkuah..bolehlah padamkan api dan sedia untuk dinikmati...sedap makan dengan nasi panas dan ayam drummet Ayamas...

4 ulasan:

  1. lama jugak tak makan sambal telur rebus ni...
    dulu dok asrama selalu la.. :)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. wahhh bubuh ikan bilis n air asam jawa ehh..balik nanti nak try...ler masak....mesti sedappp niehhh

    ReplyDelete
  4. Nard : Makan ringkas cenggini lah yg bertambah2 hu hu

    Azuerina : aah rasa dia lain sikit..ini resepi mak kita..selalu kalau masak sambal telur rebus mmg buat cenggini.

    ReplyDelete

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in