Kuih Gunting


Assalammualaikum...

Lebat sungguh hujan pagi ni..dah dekat tengahari pun masih lagi mendung cuaca di seri iskandar ni...dah lama jugak tak hujan..panas dan kering...hujan rahmat agaknya , yelah menyejukkan cuaca...seribu rahmat buat semua penghuni alam rasanya..hujan-hujan jugak , aku semalam pun berhujan jugak dalam rumah , hujan peluh..hu hu berpeluh rasanya bila tetiba terasa nak buat kuih gunting ni..bukannya apa..saja nak buat testing sebelum nak buat untuk hari raya nanti..nasib baik ok..resepinya adalah dari mak aku dan kawan aku...aku gabungkan dan adalah beberapa benda yang aku top up ikut tekak aku...tapi hasilnya rapuh dan garing..alhamdulillah kawan-kawan aku kata sedap..tq ye semua sebab jadi food tester aku...so tengok dulu camana respinya :

Bahan-bahan :

1/2 kilo tepung gandum
1/2 cawan margerin
5 sudu besar minyak masak - panaskan
1 sudu serbuk jintan manis 
1 sudu serbuk jintan putih
1 sudu serbuk ketumbar
1 sudu serbuk cili
1 sudu serbuk ayam maggi
3 sudu serbuk kari - cap babas
3 tangkai daun kari - racik halus
1 sudu teh garam ( kalau kurang masin boleh tambah lagi)
1/2 tin susu cair ideal ( bancuh garam sekali dalam ni )

Cara-caranya :
1. Masukkan tepung ke dalam bekas dan campurkan dengan jintan manis , jintan putih , serbuk cili , serbuk kari , serbuk ketumbar serbuk ayam maggi dan daun kari yang dah diracik halus...gaul kering hingga sebati...
2. Selepas itu , masukkan margerin dan gaul lagi hinga sebati , masukkan minyak masak yang telas dipanaskan tadi dan gaul hingga mesra...
3. Masukkan susu cair tadi dan uli hingga mesra dan tiada tepung yang melekat di bekas tadi...bahagikan mengikut beberapa bebola yang sederhana besar.
4. Ambil doh yang telah dibahagikan dan canai diatas papan canai..canai mengikut tebal yang kita suka..tidak terlalu tebal dan tidak terlalu nipis...potong memanjang dengan pisau mengikut saiz yang kita suka..kemudian  gunting serong satu persatu doh tadi kedalam dulang berisi tepung gandum ( supaya tak melekat )..
5. Panaskan minyak dan goreng dengan api yang sederhana supaya ia tak mudah hangus..kacau supaya tak melekat..selalu balik-balikkan...bila agak kekuningan..boleh lah diangkat dan toskan minyaknya...
6. Apabila sudah sejuk bolehlah dimasukkan kedalam balang kedap udara....

2 ulasan:

  1. Wah sedapnya resepi.. thanks for sharing... senang2 singgah la ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  2. Salam kerull,

    Wah rajinnya wat kudapan, best2 meh ler semangkuk leh makan2 depan TV.

    ReplyDelete

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in