Assalammualaikum
Dh lama tak masak beriya2..jenguk dlm freezer ada stok ayam dan ada sebekas selasih beli kat tesco aritu..sebelum daun selasih tu layu eloklah kalu dimasak bersama ayam..so jadilah ayam sambal hijau selasih..resepi ibunda ku..asal takda daun selasih ni..aku yg tambah ,alhamdulillah ok..mr habibi siap meratah
Bawang merah besar 3 biji
Bawang merah besar 3 biji
Bawang putih 5 ulas
Halia 1/ 2 inci
Cabai burung dlm 10 ulas..ikut pedas yg hang nk
( blender sumenya..sederhana halus )
1 sudu teh lada hitam tumbuk / serbuk
1 sudu teh kunyit serbuk
Garam
2 keping asam gelugur
Serbuk perasa sikit..kalau tak mo lih tukar dengan gula 1 sudu teh
1. Goreng ayam macam biasa sampai agak garing..angkat
2. Tumiskan semua bahan yg di blender tu +lada hitam +kunyit serbuk. . Tumiskan sampai garing..pastu bila nmpk mcm dah pekat..perasakan dengan garam dan serbuk perasa or gula..than asam keping dan masukkan ayam..gaul sebati..klau ada daun selasih lih masukkan sblum angkat..kalau takda takpa angkat terus..dah siapg..so ini resepinya
0 ulasan:
Post a Comment