Assalammualaikum
Hari Isnin yang sungguh sejuk..hujan yang lebat sehingga memalaskan aku untuk pergi koje..hu hu tapi sebab banyak sangat hal yang perlu dibereskan..kenalah bangun jugak..ini menu semalam..teringin nak makan curry plak so apalagi..selongkar ais box adalah daging itik sikit..mak bekalkan dari kampung aritu..thanks mak..curry ni memang pedas..sebab banyak sikit pakai cili kering..tapi mantap..berpeluh wei...
Bahan-bahan :
Itik seekor ( potong 13 )- bersih dan basuh dengan tepung untuk kurangkan bau itik tu..
Dihiris :
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang kecil
1/2 ini halia
Rempah penumis
1 tangkai daun kari
2 batang serai *
1 inci halia *
2 biji bawang besar *
4 ulas bawang putih *
( semua bahan bertanda * perlu dikisar halus )
4 sudu besar rempah kari
5 sudu besar cili kering kisar
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
2 gelas air biasa
sedikit garam
serbuk cukup rasa Maggi
1 sudu besar jus asam jawa
1/2 cawan susu cair
Cara-cara :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan penumis ,daun kari beserta bahan-bahan yang telah dihiris..goreng hingga naik bau..
2. Masukkan bahan yang telah dikisar dan diikuti dengan cili kisar , lada hitam dan serbuk kari...tumis hingga garing..kemudian masukkan itik dan sedikit air supaya rempah tidah hangus...biarkan rempah dan itik tadi mesra...
3. Masukkan 2 gelas air...bergantung pada kita nak pekat atau cair...gaul hingga sebati..perasakan dengan garam dan serbuk cukup rasa..biar menggelegak sebentar..
4. Kemudian masukkan jus asam jawa...biar seketika..selepas itu masukkan susu cair tadi dan kacau perlahan supaya kuahnya cantik..kecilkan api dan biarkan sebentar...apabila kuah kelihatan pekat bolehlah dipadamkan api..
0 ulasan:
Post a Comment