Rendang Ayam Cili Padi


Assalammualaikum

Dah lama tak merendang..rindu nak makan rendang ayam mak sebenarnya..tapi nak buat camana nak tunggu balik kampung lambat lagi..so masaklah sendiri menggunakan resepi bonda ku turun temurun..kalau time raya inilah rendang yang mak selalu buat..tak susah pun..sesiapa yang suka pedas memang kenal dah dengan menu ni..mesti tangkap nangis dan keluar peluh bila makan..

Bahan-bahan :
1 ekor ayam kampung - salai dan potong 13...basuh dan toskan
20 biji cili padi kampung *
5 ulas bawang putih*
3 biji bawang besar*
4 batang serai *
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
( bahan bertanda * perlu dikisar sederhanan halus )
2 batang serai - dititik
2 sudu besar cili kering kisar
4 sudu besar kerisik
Santan pekat dari 3 biji kelapa
1/2 inci gula melaka
garam secukup rasa
1/2 sudu teh Maggi cukup rasa
2 keping asam gelugur

Cara-cara :
1. Rebus ayam hingga empuk dan buangkan separuh dari air rebusan..yang selebihnya akan digunakan untuk memasak nanti..
2. Panaskan kuali..saya suka guna kuali kalau merendang...masukkan ayam dan masukkan sekali air lebihan tadi..masukkan terus bahan yang telah dikisar tadi , serai yang telah dititik dan cili kering kisar dan biarkan ia kering..sementara tu kacau2 selalu supaya tak melekat dipermukaann kuali
3. Bila ayam dan perencah telah mesra masukkan santan dan kacau...perasakan dengan garam, serbuk perasa..biarkan ia menggelegak dan kacau selalu supaya tidak hangus..
4. Kemudian masukkan asam keping dan gula melaka...biar rendang menggelegak dan agak kering sebentar...bila dah pekat dan keluar minyak..maknanya dah oklah..bolehlah diangkat...




0 ulasan:

Post a Comment

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in