Beehun Sarang Burung ( Iftar 8 )


Assalammualaikum
Menu ni dah lama nak buat..tapi agak kemalasan..tapi semalam aura kerajinan tu datang tetiba sebab anak tekak ni teringin sangat...berbuka dengan Beehun ni ok gak sekali sekala...layan gak sebab makan dengan cili padi jeruk..memang kaw kepedasannya...kalau dah tekak orang melayu tu nak buat macamanakan..menu chinese pun jadi pedas...muahahaha...

Bahan-bahan yang diperlukan :
Untuk Mee :
1/2 bungkus Bihun ( rendam sebentar dalam 5 minit / toskan )

Cara menggoreng mee :
1. Ambil 2 tapis aluminium bertangkai : 1 kecik 1 besar...tapis yang Besar kita letak bihun mengikut bentuk tapis tu...panaskan minyak ( minyak kena betul2 panas ) masukkan tapis yang diisi bihun tadi sambil tapis yang kecil digunakan untuk menekan permukaan atas bihun tadi..( maknanya goreng dalam keadaan 2 tapis tu bertindih...
2. Bila bihun agak garing bolehlah leraikan dari tapis tadi dan biarkan ia betul-betul garing....bila dah garing angkat dan toskan....

Bahan untuk kuahnya :
4 Ulas bawang putih - ketuk-ketuk sikit
2 sudu besar serbuk lada sulah
Ayam - ikut suka 
Daging - ikut suka
1 sudu besar minyak untuk menumis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh kicap manis
Garam secukup rasa
Serbuk cukup rasa maggi
Air secukupnya
1 keping fishcake - racik
2 sudu tepung jagung - untuk pekatkan kuah
1 biji telur
Sayuran :
Brokoli
Kobis Bunga
Sawi
Seleri
Lada Benggala
Lobak Merah

Cara penyediaan :
1. Panaskan minyak..tumiskan bawang putih dan lada sulah..kemudian masukkan ayam dan daging..tumis sebentar..
2. Masukkan air ( ikut kita nak banyak mana kuahnya ) dan perasakan dengan sos tiram , minyak bijan , kicap manis , garam dan cukup rasa maggi...biar menggelegak..kemudian masukkan sayuran yang keras dulu pastu baru masukkan sayuran yg cepat masak...kacau
3. Lepastu masukkan telur dan kacau rata supaya telur tu hancur..kemudian masukkan pula tepung jagung..kecilkan api dan biar kuah pekat...
4. Bila kuah dah siap..letak bihun dalam pinggan dan curahkan kuah...sedia dinikmati panas-panas bersama cili padi jeruk / cili jeruk..

* Menu ini dinamakan sarang burung sebab bihun yang kita goreng garing tadi akan menghasilkan bentuk seperti sarang burung...he he he sorry sebab lupa nak story...jangan marah ha..


5 ulasan:

  1. Oh,, ingatkan guna sarang burung yg biasa org cina minum tu.

    ReplyDelete
  2. owh..kite pon sama ingatkan srang burung caner td..tp best gak menu ni..

    ReplyDelete
  3. Hazila : hu hu terlupa nak mention dlm n3 tadi..takpa sudah diberitahu..
    mahal tu kalau sarang burung yang itu..

    Seri : he he update pagi2 buta..mamai sikit..ha ha ha..tekak kita memang kena ngan menu ni..first time makan kat chinese muslim restoran kat pinang..terus terpikat..

    ReplyDelete
  4. 1st time aku mkn mee ni kat umah kwn aku..SIL dia chinese..sedap woo..aku tanya mee apa ni..dia kata mee hailam.

    ReplyDelete
  5. CN : Basic buat macam mee hailam..tapi mee hailam lagi pekat warna hitamnya..yang ni guna kicap gak tapi sikit je..dia macam rasa mee kungfoo , sedara sikit dengan mee hongkong ada bau bau bacang ngan mee ladna...ha ha ha biasalah lain tempat lain nama...

    ReplyDelete

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in