Rendang Ayam Daun Maman dan Telur Bersos ( Iftar 7 )

Rendang Ayam Daun Maman
Ini menu wajib orang n9 kalau raya or ada kenduri kendara..selalu mak aku buat kering sampai berminyak sebab guna santan asli..tapi yang ini aku buat basah sikit dan tak berminyak sangat sebab pakai santan kotak..bahannya tak banyak but kena hati-hati kerana kalau tak pandai masak lauk ni akan jadi pahit..but mak aku dah ajar aku dari anak dara masak lauk ni ..so insyaallah setakat ni menjadi lagilah bila aku masak..kat sini susah gak nak carik daun maman segar sebab dorang suka buat jeruk daun maman ni...tu yang bila jumpa aku beli secekak besar..hu hu lepas hajat nak makan rendang maman ni...

Bahan-bahan :
1 ekor ayam / daging ( pilih yang kita suka )
1 kilo daun maman - leraikan dari batangnya ( basuh dan toskan )
15 ulas cili padi - blender
1 inci kunyit hidup - blender
2 biji kelapa ( amik kemancar dan patinya )
garam secukupnya
3 keping asam gelugur

Cara-caranya :

1. Siapkan kuali...senang pakai kuali supaya mudah dikacau dan ayam tak hancur...kalau pakai ayam biasa jgn masukkan ayam awal-awal tapi kalau pakai ayam kampung / ayam pencen / daging boleh masukkan sekali ...renihkan kemancar dan bahan yang telah diblender tadi ( tujuan untuk memasakkan cili padi tadi supaya tak sakit perut ) didihkan hingga airnya agak kering...
2. Bila dah tgk agak kering boleh masukkan ayam dan gaul sebentar ( ayam biasa )...kalau pakai selain dari tu terus je masukkan santan pekat dan perasakan dengan garam dan asam gelugur...biarkan ia menggelegak dan jangan lupa dikacau selalu...bila kuah telah kelihatan agak pekat..masukkan daun maman..jangan dikacau..biarkan ia layu...
3. Bila dah layu kacau sekali-sekala ( inilah petuanya supaya maman tidak pahit selain faktor penggunaan santan yang pekat dan banyak )...kacau perlahan-lahan
4. kecikkan api sedikit supaya tidak hangus...masak sehingga terbit minyak...( kalau tak suka kering memadailah melayukan maman tu dan berkuah sedikit ) lagi lama kita keringkan maman ni lagi sedap sebenarnya....


Side Dish Telur Bersos ngan eksesori yang sesuai bersama

3 ulasan:

  1. uhaiii sodap eh rondang ayam maman tu..meleleh den nengok poso2 ni. .Hahaha

    ReplyDelete
  2. Sobar yo..kang terliur lobih2 batal plak poso..hik hik

    ReplyDelete
  3. adeeehhhh.... kalau makan ramai2 di kg rendang begini gerenti licin berkilatlah pinggan!

    ReplyDelete

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in