Ok ini request by my friends...nak bagi resepi kat fb panjang plak..so kat sini je aku belasah ye Sis..ini ekceli resepi ibu mertuaku..aku belajar masa mula-mula kahwin dulu...dah 7 tahun dah ni so kira expertlah sbb hubby suka...
Bahan-bahan :
Ikan bilis belah / ikan bilis mata biru ( yg ni tak perlu buang kepala sbb dia halus )
4 ulas bawang putih - tumbuk
8 ulas bawang kecik - tumbuk
( untuk menjadikan sambal ni garing jgn blender..tumbuk je )
5 sudu besar cili kering blender
Garam secukup rasa
1 sudu teh gula
1 keping asam gelugur
Minyak untuk menumis
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak dan goreng garing ikan bilis dan toskan....
2. Guna minyak yg sama..kalau lebih kurangkan sikit...tumis pula bahan yang kita dah tumbuk tadi sampai garing lepastu baru masuk cili dan asam keping...goreng dalam api sederhana sehingga garing dan perasakan dengan gula dan garam...sambal ni kena kacau selalu untuk megelakkan sambal cepat hangus...
lama tak menumbuk lada kering..mau krem tangan menumbuk nnt..hahaha.. tapi aku suka sambal gini makan dgn nasi panas2 atau buat cicah lempeng.
ReplyDeleteSalam Sedari..lama tak menjenguk aku ni..alah kalau lenguh tumbuk cili guna blender pun boleh je...Selamat Berpuasa ye...
ReplyDeletesalam kerull - sambal gini mmg sedap kan makan nasi panas2 masa sahur...itu je pun dh cukup..:)
ReplyDeleteSalam Lina ...ini kira sesuailah buat menu masa pagi-pagi sahur..kalau masak lain blum tentu ada selera..hu hu
ReplyDelete