Rebung Goreng Cili Padi


Hmmm ini bukan juadah iftar semalam..semalam kami iftar ringkas-ringkas je sebab tak sempat nak ke pasar cari bahan...baki rendang ayam sehari sebelum puasa masih elok bila dipanaskan..hampir jadi serunding..ha ha ha..ini menu sebelum puasa..rebung ni rebung madu dari kedah..hadiah seorang rakan yang baru balik oustation..tq sis...aku memang suka masak cenggini sebab tekak aku suka goreng-goreng macamni..

Bahan-bahan :
Rebung jeruk / biasa - basuh dan toskan airnya
3 ulas bawang putih - tumbuk
3 ulas bawang kecil - tumbuk
6 tangkai cili padi - tumbuk
ikan bilis ( ikut suka ) - tumbuk
sedikit minyak untuk menumis
garam
serbuk cukup rasa maggi
1 keping asam gelugur

Cara-caranya :
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan yang dah ditumbuk tadi sehingga garing...
2. Masukkan rebung dan gaul rata..kemudian masukkan garam , serbuk cukup rasa , asam keping dan sedikit air..masak dalam 5 minit lagi...kalau suka kuah letak air lebih sikit...kalau suka kering toksah buh banyak airnya...

2 ulasan:

  1. salam kerull...lam esbok k.atie ada rebung sikit..entah bila nk dimsk pon xtau ler...masak goreng cam kerull buat pon nampak sedap k.atie tgk.

    ReplyDelete
  2. K.Atie..salam ramadhan..sedap buat cenggini k.atie..buka selera sikit..maklumlah bulan pose ni selera macam-macam...

    ReplyDelete

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in