In Making
Assalammualaikum...
Salam Iftar ke 11...dah hampir setengah bulan dah kan..cepat sungguh rasanya masa berlalu..makin lama selera makin kureng tahu menu apa yang nak dipersembahkan sewaktu sahur dan iftar..tekak pun makin lama makin memilih..namun apa pun makan nasi juga yang menepati selera...so semalam kami dipejabat buat projek masak rendang ayam pedas n9 style..4 ekor ayam tumbang..1 kawah tu aku masak..untuk dibahagikan kepada rakan-rakan yang bayar syer...he he he...balik rumah senang sikit keje sebab lauk dah masak..tinggal masak nasi dan top up apa-apa yang patut...
Bahan-bahan :
1 ekor ayam ( kerat 14 , basuh dan toskan )
3 Helai daun kunyit
2 keping asam gelugur
1 buku gula melaka
garam secukup rasa
1 kiub pati ayam Maggi
Bahan - bahan kuah :
25 biji Cili Padi
10 Bij bawang besar
10 Biji bawang putih
1 inci lengkuas
3 inci halia muda
6 batang serai
2 inci kunyit hidup
( Blender semua bahan diatas )
santan pekat ( dari 2 biji kelapa )
1 bungkus kecik kerisik ( beli siap je )
Cara - caranya :
1. Tenggek kuali dan masukkan semua bahan yang telah diblender tadi...tambah air dalam 1 jug dan biarkan ia menggelegak dan airnya agak kering...
2. Kemudian masukkan ayam...perasakan dengan garam , kiub pati ayam , gula melaka...biar ia sebati dengan ayam sebentar..
3. Kemudian masukkan pati santan dan kacau supaya ia sebati dan tidak bertahi minyak....biar ia menggelegak....masukkan kerisek dan asam keping...kecilkan api..biar rendang agak pekat..kalau suka berkuah tak payah tunggu sampai kering sangat ( agak-agaklah nak kuah banyak mana )..taburkan daun kunyit yang dihiris halus...kemudian bolehlah tutup api...
Hasilnya inilah :
sedapnya rendang ayam!.... rasa nak buatlah petang ni....
ReplyDeleteuii.sodap..ni.sebijik mcm ghondang mak den buek..ghondang nismilan mmg sodap amek.
ReplyDeleteSalam K.amie : makan ngan nasik panas2 memang syok woo..he he he
ReplyDeleteNyza : Tau takpo tak ilang n9 eee do walau pun duk kek peghak ni..hu hu