Moi Rempah Sup


Assalammualaikum...
Hari Isnin ni memang kalau datang keje diiringi dengan pelbagai mood..mood aku pagi ni cerah sebenarnya..tetapi bila masuk office dapat satu memo tentang " aircond tak off dan mesin photostat tak off jugak " ha apalagi off la mood aku yang on pagi tadi..but benda tu dah settle...better like that..sebab aku tak bapa suka kalau ada teguran yang tak best macamtu...nampak sangat kita ni careless..hu hu aku tak suka dianggap begitu..so kena berubah...
So , yang kat atas tu menu lunch and dinner..sebab hubby kerja semalam..aku tinggal sorang kat rumah..jadinya kemalasan melanda , paling senang buat moi @ bubur..terjunkan semua dalam rice cooker than biar menggelegak...

Bahan-bahan :
1 Cawan beras Jasmin ( basuh dan toskan )
2 sudu minyak jagung
1 biji bawang merah - hiris
2 biji bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
1 peket rempah penumis
1/2 peket rempah sup ADABI
1 helai daun pandan - ikat
air secukupnya ( ikut nak kembang macamana moi tu , nak pekat / cair )
segenggam udang kering - tumbuk
1/2 sudu teh garam

Cara-caranya :
1. Panaskan rice cooker...masukkan minyak jagung..biarkan panas sikit lepastu baru tumis rempah penumis , bawang merah , bawang putih , halia , udang kering , rempah sup dan daun pandan...tumis hingga naik bau..
2. Masukkan beras dan kacau sebentar , kemudian masukkan air yang secukupnya , perasakan dengan garam dan biar hingga ia menggelegak....dan kacau sekali - sekala supaya dibawahnya supaya tak hangus...
3. Biarkan sampai kembang..bila dah puas hati tgk tekstur bubur tu boleh lah tukar mood rice cooker tu kepada warm..dan sedia dinikmati dengan apa juga lauk yang anda suka..aku tabur dengan bawang goreng dan ikan bilis je...layannnn

4 ulasan:

  1. Salam cik ayin : sesekali pekena moi ni memang terangkat..tambahan tengah tak sedap badan moi lah yang paling sesuai...

    ReplyDelete
  2. suka bubur sedap. buatnya malas. huhuhu

    salam kak. lama tak jenguk :)

    ReplyDelete
  3. Sesekali makan bubur ni sedap jugak kan!

    http://treatntrick.blogspot.com

    ReplyDelete

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in