Tuna Canape


Assalammualaikum..wah sudah petang hari rupanya..malas nak celoteh  hu hu so layan dulu menu untuk hidangan cocktail...sekali ngap je...hu hu

Bahan-bahan :

1 tin tuna in spicy oil ( ayam brand )
1 biji bawang merah ( dadu )
2 biji cili merah ( buang biji dan potong dadu )
2 tangkai cili padi ( hiris )
sedikit serbuk lada hitam dan lada sulah
Garam sesedap rasa
1 sudu besar perahan jus limau nipis
3 sudu besar mayonis
1 peket biskut masin ( tak kisah yang bulat or empat segi..semua boleh , tapi elok yang comel2 lah ye )

Cara-caranya :

Ambil bekas dan gaulkan semua bahan diatas...mula-mula masukkan tuna dan hancurkan , masukkan bawang , cili merah , cili padi lada hitam , lada sulah , garam , mayonis dan jus limau nipis...gaul semuanya..dan bila dah sebati..baru sapukan kepada biskut...dan baru dingap....



6 ulasan:

  1. Salam kak! ha ar eak sesekali layan beskut mcm ni sedap! tp jgn beli tuna yg dah tersedia ada mayonaise dlmnyer mcm pelik rasanyer baik beli tuna pastu campur sendirik dgn mayonaise :D

    ReplyDelete
  2. Ika : aah ika..akak pun guna yang plain je...tapi yang pedaslah..mayonis taruk sendirilah..xtra pedas..lagi syok wooo

    ReplyDelete
  3. salam wahhh menarik ni mmg suka lah resepi yg simple2 lg menyedapkan mcm ni...dah sure ank2 akk suka...yeee betul kata ija..akk pun selalu beli tuna yg di buat sendiri..baru campor mayo....nak try buat esok...tq resepi..

    ReplyDelete
  4. K.sheila : memang menu ni sesuai dgn kanak-kanak kak sheila..kaya omega 3...hu hu memang layan makan dgn biskut yang masin-masin manis...tq ye kak sudi mentry..hik hik

    ReplyDelete
  5. Aslmkum kerull.. terima kasih kerana beri akk info tu.. akk dah tgok.. sindir sikit jer..belum sempat mgebom.. huuu.. sedap nmpk biskut buat camni .. akk nk try jugak la bila2 nnti..

    ReplyDelete
  6. K.Dzana : no hal lah kak..ini time akak..mana tau nanti time kite2 plak..menolong sesama blogger..hik hik..tapi sedar ke agaknya orang macam tu...

    ReplyDelete

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in