Nasi Berempah Ayam Panggang Morocco


Assalammualaikum..
Dah hari Jumaat ye...cepat betul masa berlalu..Jun pun dah nak berakhir..Ramadhan kian hampir..kenapalah aku syahdu-syahdu dipagi buta ini...biasalah menginsafi diri kenalah pagi-pagi takan tunggu tengahari kot..muahahaha..
So , yang kat atas tu adalah menu makan malam kami..boleh caya ke seekor ayam panggang tu kami makan berdua...percayalah..sebabnya saiz ayam tu adalah saiz yang paling kecik..bukan yang besor tu..yang kecil macam ni yang sedap buat panggang sebab lembut dan juicy..dah lama sebenarnya nak makan menu ala-ala morocco ni..seronok gila bila dapat mengadap ayam panggang macam tu..baru feel makan dgn nasi rempah..ops sebenarnya aku pakai rempah beriyani tapi aku otter sikit supaya sesuai untuk dinikmati bersama ayam ni...kenapa aku tak panggil beriyani..sbb aku tak buat lauk yang set dengan nasi ni...dan lagi satu ikut suka sukilah nak letak nama apa pun kan...ha ha ha janji kena ngan selera tuan punya ayam...kih kih...

Bahan Nasi Berempah :
2 pot beras basmathi ( basuh dan toskan )
3 sudu minyak sapi untuk menumis
3 cawan 1/2 air
1 peket rempah penumis
1 biji bawang merah - dadu
1 biji bawang putih - dadu
1 cawan susu cair
2 helai daun pandan
1 peket rempah beriyani segera MAGGI

Cara-caranya :
1. Panaskan rice cooker...masukkan minyak sapi dan tumiskan rempah penumis , bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan....
2. Masukkan rempah beriyani segera MAGGI dan gaul rata...dan terus masukkan susu cair dan 3 cawan 1/2 ..dan terus masukkan beras berserta daun pandan...kacau sekali lagi dan tutup dengan penutup sehingga nasi masak...
3. Apabila nasi masak...kacau pakai garfu supaya nasi masak sekata...biarkan sebentar..dan biarkan mood rice cooker dalam keadaan warm...

Oh ya...untuk resepi ayam ni aku tengok kat AFC Channel dan aku olah sikit dengan bahan-bahan yang ada kat dapur...

Bahan Perap Ayam Panggang Morocco :
3 biji bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
3 sudu paprika
2 sudu madu
2 sudu blackpaper
1/2 sudu teh garam
3 sudu minyak zaitun
2 sudu butter
1 biji limau nipis - amik jusnya
1 sudu kicap pekat
1 sudu minyak bijan
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap manis
2 sudu herba campuran ( oregano , rosemary dan bayleaf )
( Gaul semua bahan diatas dan lumurkan pada ayam , perapkan semalaman , mula-mula bakar pada suhu 180C selama 30 minit...kemudian naikkan suhu pada 220C dan bakar lagi dalam 30 minit...selalulah basahkan ayam dengan jus yang keluar supaya ayam tidak terlalu kering...semasa naikkan suhu pada kali kedua bolehlah dimasukkan sekali bawang dan carrot..tujuannya supaya sayur tak terlalu layu...  )


Ayam Panggang Morroco

11 ulasan:

  1. Assalam...mcm susah je nak buat ni, nama pun Morocco.

    ReplyDelete
  2. Salam kerull,

    Aduh tak yah gi morocco lah, gi sini jer mesti tinggal tulang jer ni....

    ReplyDelete
  3. Selamat Pagi Semua..

    Zanafahmi : Tak susah pun..kena cubalah baru tahu susah ke senang..tapi berbaloi sbb konyang...burp..hik hik

    Permata hatiku : tulah nak g makan kat morocco ntah bila...buat jelah sendirikan...bahagian kepak ngan paha dah selesai..tinggal dada je..hu hu

    ReplyDelete
  4. salam Kerull..wah! makan besar semlm yer!!bestnyaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  5. Salam K.Atie...
    Hidangan memang besar..tapi kami belasah berdua je..hu hu

    ReplyDelete
  6. Salam kak! waaaaahhhhh kita kan lama tak buat ayam yg tergolekj golek gini, mcm malas tp nak makan hihihi... nmpk sedap tu kak, kita suke yg hangus2 kat bhgn luarnyer tuu :D

    ReplyDelete
  7. Ika : tulah ikut rajin memang tak rajin..tapi sbb dah lama sgt mengidam..usahakan buat jugak..tulah ika..akak pun suka yang tang hangus tu..garing ha ha ha

    ReplyDelete
  8. Salam! Wah, otter2 sendiri ye! Seronok nye kalu pandai masak ye! Menyelerakan sungguh nengok gambar tu ...

    ReplyDelete
  9. Salam Acik..memasak ni macam buat ujikaji..ha ha ha kadang2 jadik..kadang2 hancus..pandai sangat tu taklah ..lepaslah untuk makan kami berdua..

    ReplyDelete
  10. alala..comeinye ayam die...kerull beli kat mana ekk..ayam kecik ni..eina cari kat pasar raya xde pun...

    ReplyDelete
  11. Salam Eina : Ayam ni kita beli kat kiosk ayamas..saiz M...memang sesuai untuk buat panggang kalau keluarga tak bapa ramai...

    ReplyDelete

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in