Ikan Pari Kering Masak Lada


ok sebenarnya ni bukan resepi aku..tapi resepi emak aku..a.k.a Puan Habibah..aku ingat lagi masa aku kecik2 dan dah besar skang ni..inilah lauk paling syok makan time2 cuaca el-nina dan el-nino ni ( cuaca panas yang kering ) agaknyalah..kalau salah nak buat camana tak terror geografikan...mak selalu masak lauk ni dengan sup sayur...bestnya..rindu nak makan ramai2 ngan adik-beradik macam masa kecik-kecik dulu...oklah setiMENTAL plak...ni lah resepinya...

Bahan-bahan :
ikan pari ataupun ikan pari tuka ( ikan pari jenis kecil yg selalu dibuat ikan kering) rendam dulu supaya tak terlalu masin dan offcourse lah kna basuh
3 ulas bwg putih dan 5 ulas bawang kecil ( tumbuk kalau rajin..sbb aku rajin aku tumbuklah...)
5 sudu besar cili kering yang dikisar
garam
asam keping
serbuk pati ayam maggi
minyak untuk menggoreng

cara-caranya :
Goreng ikan pari tuka dalam minyak yg sederhana banyak sehingga garing , angkat dan ketepikan
kurangkan kuantiti minyak..tinggalkan cukup-cukup untuk menumis 
tumis bawang putih dan bawang besar yg telah ditumbuk sehingga garing
kemudian masukkan cili kering dan tumis sehingga terbit minyak
masukkan garam secubit ataupun ikut selera kita tp kena ingat ikan pari tuka tu dah masin
masukkan serbuk pati ayam maggi setengah sudu teh
masukkan asam keping
akhir sekali baru masukkan ikan pari tuka yang dah digoreng tadi dan gaul hingga mesra
kecilkan api dan biarkan sebentar
angkat dan hidangkan panas-panas

0 ulasan:

Post a Comment

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in