Malam ni kira aku rajin sikit tu pasal larat lagi masak ikan tenggiri aku yang dah lama sejuk dalam ice box tu..kesian betul..lama sungguh ikan2 ni tunggu giliran untuk diglamerkan dalam blog aku yang tak bapa nak lawa sangat ni...
so apa lagi terciptalah resepi " Tenggiri kicap blackpaper a.k.a mackerel blackpaper"
Bahan-bahannya :
ikan tenggiri
2 ulas bawang putih ( hiris )
3 ulas bawang merah kecil ( hiris )
halia skit ( hubby tak suka halia..tp buh gak ) - hiris
2 sudu teh lada hitam - kisar tp jgn halus sangat
kicap manis adabi ( ikut kuah nak banyak mana dan apa2 kicap pun ok..tp aku suka adabinya kicap )
air asam jawa dalam setengah cawan
air biasa untuk kuah ( ikut kita nak pekat or cair )
garam skit ( ikut seleralah )
bawang besar untuk lg power tabur lepas diangkat
cara-caranya :
goreng ikan tenggiri sampai garing , pastu angkat
tumis sumer bahan yang kita dah hiris tadi , biar garing jap
pastu masukkan lada hitam ngan kicap,biar jap
masukkan air asam jawa...n air biasa than biar jap
pastu masukkan ikan tenggiri dan ubuh garam skit...biar mendidih dan agak pekat
rasa...kalau dah ok angkat n taburkan ngan bawang besar yang dihiris sederhana tebal
lastly siap untuk dibedal...he he he
0 ulasan:
Post a Comment