Assalammualaikum...hmm bukan selalu aku masak ikan haruan ni...sebab tak bapa sesuai nak makan hari-hari ikan ni..tetapi untuk orang yang baru lepas menjalani pembedahan menu ni amat sesuai untuk menyembuhkan luka dan mempercepatkan luka tu bertaut / bercantum..ini menu khas untuk hubby yang bru lepas operate apendiksnya..sekarang ni dia hampir pulih dan dah pergi keje pun..tapi tetap kena berpantang dan mematuhi waktu makan yang ditetapkan..
Sup Ikan Haruan
1 ekor ikan haruan - kerat 4 bahagian
( dibersihkan dengan garam kasar dan jus limau nipis untuk hilangkan lendir dan bau hanyir )
Bahan Penumis
Bahan A
1 btg kulit kayu manis
3 ulas bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
Bahan B ( tumbuk lumat )
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah kecil
1 inci halia muda
5 ulas lada hitam
1 peket Perencah Sup Adabi
Garam
Eksesori Tambahan
Daun saleri - racik
Lobak Merah - racik
Daun Sup/bawang - racik
Bawang Goreng
Cara-cara :
1. Panaskan satu sudu besar minyak masak , tumiskan bahan A....hingga naik bau...kemudian masukkan bahan B..dan tumis sehingga agak garing
2. Masukkan saleri , lobak merah dan goreng hingga layu..masukkan air sedikit...kemudian masukkan ikan haruan...gaul rata dan biarkan sebentar...
3. Kemudian masukkan air ikut nak banyak mana kuahnya.( aku letak sekadar menenggelamkan ikan tu je )
perasakan dengan garam dan letakkan 1 keping asam gelugur dan biar menggelegak...
4. Kemudian padamkan api dan sedia untuk dihidangkan..tabur daun bawang dan bawang goreng..sedap makan dengan bubur nasi dan nasi panas...
sedapnya..saya suka ikan haruan...buat sup ni sedap hirup kuah tu..
ReplyDeleteSalam Nieza..tulah orang tak sakit pun sama2 hirup...panas2 sodap..hu hu
ReplyDelete