Simple..tapi aku suka... ( Kuah Asam )

Lauk ni mak aku yang ajar..bila kitorang dah jemu makan ayam  dan tekak rasa nak makan yang ringkas-ringkas menu inilah yang menjadi pilihan family aku..nampak sempoi lauk ni..tapi bila makan dengan nasi panas dan ikan tongkol goreng....pergh terangkat..ayah aku paling suka lauk ni bila balik lewat dari kerja kata ayah cukup masam dan pedas...


Bahan-bahan :
  • Ikan bilis ( ikut suka nak banyak mana )
  • 3 ulas bawang putih - hiris
  • 1 ulas bawang besar - hiris
  • cili kering - potong2
  • 1 mangkuk air asam jawa yang pekat
  • 1/2 cawan air biasa
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 sudu besar minyak - utk menumis
Cara-cara :
  • Goreng ikan bilis sampai garing dan tos kan...kemudian masukkan cili kering , bawang putih dan bawang besar...tumis sampai wangi...
  • Kemudian masukkan pati asam jawa , air  dan garam...
  • Masukkan ikan bilis dan biarkan ia menggelegak dalam 10 minit..
  • Bila nampak kuah agak pekat , padamkan api dan sedia untuk dihidangkan...

1 ulasan:

  1. Salam...
    Dahhh Sudahhhhh...kecur liur ni tgk air asamnya.....terus simpan resipi ni dalam list...cam biasalah...tunggu seruuuu sampai

    ReplyDelete

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in