Balik dari keje tadi terus tengok apa yang patut..sambil berfikir2 apa juadah yang akan dihidangkan pada hubby ku..aku tak kisah..tak makan malam pun ok lagi..kunyah je buah-buah yang ada dalam peti sejuk tu..hmm udang ada lagi sikit..ada daging burger..ada telur..ada kacang panjang...apa lagi aku pun pung pang pung pang lah menumbuk cili padi ngan lesung aku yang cumil ni...so termasaklah resepi kat bawah ni...kenapa aku kata fusion...sebab sumenya ada western , chinese style , indian style n malay style...dah campur2 gitu confuselah temanya kan...itulah asal-usul nasi goweng aku nih...rasanya...boleh tahan lah coz dah siap mandi n semayang terus hubby mintak nak terus makan..no komen but habis nasi dalam pinggan..so layan jelah photonya ye...
Bahan-bahannya :
1 pot Nasi putih -aku pakai beras basmathi kurang kanji
2 ulas bawang putih - tumbuk
2 ulas bawang merah kecil - tumbuk
6 ulas cili padi - tumbuk sederhana halus
6 ekor udang
1 biji telur
kacang panjang - hiris serong sederhana besar
2 daging burger perasa blackpaper - potong kiub sederhana besar dan goreng garing
1/2 sudu besar garam halus
1/2 sudu teh serbuk ayam maggi
serbuk kunyit sikit untuk warna kuning dan sebagai penambah aroma
Cara-caranya :
1. Goreng telur dan buat macam scramble egg...than angkat..pastu tumis bawang putih , bawang merah n cili padi..goreng hingga garing...
2. Masukkan daging burger yang dah digoreng terlebih dahulu..masukkan garam dan serbuk ayam maggi dan telur...dan sedikit kunyit
3. Pastu masukkan nasi dan kacau rata...than masukkan kacang panjang dan biarkan sekejap..gaul rata dan angkat...hidangkan bersama ayam goreng pun sedap...
sedapnye
ReplyDeletemeliur sy tgk
Silakan syuq...he he tak dapat nak hantar..pelawa je lah..
ReplyDeletemak aiii.... you cook??? respect lah!!
ReplyDeletesedappp...
Salam Kak Kerull.. Zaty baru je tgk entri nasi goreng fusion ni kat linkwithin.. Nampak sedap la.. lain dari yg lain.. Nnti nak try la.. :)
ReplyDeletesalam zaty...he he cuba jgn tak cuba , kalau sedap kira oklah , kalau kurang sedap bg tahu..blih diperbaiki lagi..almaklumlah...tukang masak amatur..he he he
ReplyDelete