Bahan-bahan :
- Ikan bilis ( ikut suka nak banyak mana )
- 3 ulas bawang putih - hiris
- 1 ulas bawang besar - hiris
- cili kering - potong2
- 1 mangkuk air asam jawa yang pekat
- 1/2 cawan air biasa
- 1/2 sudu teh garam
- 2 sudu besar minyak - utk menumis
Cara-cara :
- Goreng ikan bilis sampai garing dan tos kan...kemudian masukkan cili kering , bawang putih dan bawang besar...tumis sampai wangi...
- Kemudian masukkan pati asam jawa , air dan garam...
- Masukkan ikan bilis dan biarkan ia menggelegak dalam 10 minit..
- Bila nampak kuah agak pekat , padamkan api dan sedia untuk dihidangkan...
Salam...
ReplyDeleteDahhh Sudahhhhh...kecur liur ni tgk air asamnya.....terus simpan resipi ni dalam list...cam biasalah...tunggu seruuuu sampai