Bahan-bahan :
Ikan Tenggiri ( 6 ketul )
5 ulas bawang putih - tumbuk
6 ulas bawang merah kecik - tumbuk
1 inci Halia - tumbuk
1 inci kunyit hidup - tumbuk
5 sudu besar cili paste - dah siap blender
daun kesum
Tomato belah 4
1/2 cawan air asam jawa
1 mangkuk besar air
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk ayam maggi
1. Tumis semua bahan yang kita tumbuk tadi.. sampai garing...masukkan cili paste dan tumis hingga garing
2. Masukkan ikan tenggiri dan biar sebati sekejap dengan bumbunya ( perencah )....Pastu terus masukkan air
jawa than kacau rata...
3. Masukkan air biasa tadi...perasakan dengan garam dan serbuk ayam maggi ( option ) kalau taknak letak
takpa....biarkan mendidih...masukkan daun kesum...than masukkan tomato...tutup api dan siap dinikmati.
0 ulasan:
Post a Comment