Nasi Ayam Kicap Periuk Steel Style Akulah..

Ha ha kelakar kan..orang buat nasi ayam macam ni dalam periuk tanah yang cumil tu..aku buat dalam piuk steel aku yang cumil gak ni..yelah tak sempat nak pergi beli..tekak dah nak makan..apa lagi aku belasah jelah guna apa yang sesuai ( aku rasalah ) tapi kalau korang ada claypot tu boleh pakai..lagi elok dan sopan sikit..resepinya aku guna macam sebijik resepi INI..cuma aku tambah cili kering potong , masakkan dalam kuah tu..tambah garam sikit..black paper skit dan kicap pekat sikit...kulit tahu goreng ( kalau korang suka / tak suka takyah letak )..dan hiasannya sawi parkchoy ( celur dalam air mendidih dan letak sikit minyak masak supaya sawi tu berkilat )  dan daun leeks dan aku suka telur jadi aku taruk telur sebijik....


Cara-caranya :
1. Masak 1 pot nasi ( masak sampai nasi agak kering )..pastu kecilkan api...tuangkan sedikit kuah kicap yang kita dah masak tadi. dan minyak bawang putih sikit ( nak buat minyak bawang putih senang je cincang bawang putih dan goreng garing..sejukkan dan simpan dalam botol sekali dengan minyak yg kita gunakan untuk goreng tadi )....gaul rata dengan nasi...
2. Lepas tu keluarkan isi ayam dan segala bahan yang ada..susun dalam periuk tu macam gambar diatas..pastu curahkan baki kuah yang ada tadi ke atas nasi dan tutup sebentar...
3. Bila nasi tu kita tengok dah hampir masak..buat ruang sikit dan pecahkan telur..pastu tutup sekejap dalam 3 minit...tengok telur tu dah masak..tutup api dan sedia dihidang..tabur dengan daun leeks../ daun bawang dan bawang goreng...siap untuk dimakan...


sedap dingap panas-panas...

1 ulasan:

  1. Bila lalu kat food court je selalu nampak claypot stall ni. Terasa nak cuba tapi entah bila...

    ReplyDelete

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in