Daging Lemak Cili Padi N9 Style...

Selamat Petang...wohooo mesti dah kenyang makan tengahari tadi...arini menu kat dewan makan bawah ni pun ok gak..Pucuk Paku Gulai Cili Padi , Ayam Sambal , Kerang Rebus cicah Air Asam dan Buah Betik...air pun mabeles..Limau Ais...( kenyang woooo...alhamdulillah ) tq akak kantin kerana siapkan meja kami denga lauk yang mantap...hik hik
 Oklah..ekceli..yang dibawah ni lauk ahad minggu lepas...dipartnerkan dengan ikan pekasam lenggong..huh berasap...ini style masak memang style org N9..sementelah aku ni pun org N9..apalagi boleh le share-share...sharing is caring maaa..so aku caring dalam blog aku nih...


Macam biasalah ramuan wajib yang kena ada :
10 tangkai Cili Padi
1 Inci Kunyit Hidup
( Blender semuanya )
Dan masukkan semuanya bersama serai yang diketuk , garam kasar sikit dan kemancar 
(pati santan yang cair) .....macam gambar diatas


Bila agak menggelegak masukkan kentang.....


Didihkan hingga menggelegak dan agak kering.....lepas tu masukkan pati santan dan kacau....kalau terlalu pekat tambah air biasa dalam secawan....perasakan dengan garam kalau tak cukup masin...dan masukkan asam gelugur sekeping....masak hingga menggelegak dan kalau suka pekat masak hingga kuahnya agak pekat....

Hmm lauk paling senang..kalau dah terlewat nak masak..lauk ni je aku belasah..Hubby pun suka...


3 ulasan:

  1. Salam...sedapnya masak lomak niiiii

    ReplyDelete
  2. Kita ni walaupun orang kuale, tp kalo buat masak lemak cili padi, mesti pakai resipi negeri sembilan...pedas, berapi dan kick !!!

    kalo masak lemak perak style kat rumah ni tak brapa jalan ler...

    ReplyDelete
  3. Assalam kerull,
    sedap ni lomak cili api ..lauk ni memang menjadi favourite akak & family..lagi pedas lagi umpphh..hehe

    ReplyDelete

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in