Stuffed Grape Leaves and Betel Leaves

Assalammualaikum...tadi pergi jenguk blog kawan-kawan , almaklumlah sensiang hari sibuk sikit dengan kerja..jadinya malam hari jugaklah mengupdate blog ni...sambil-sambil jenguk kengkawan aku suka lah tengok chanel masakan kat youtube....dan aku tertarik dengan 2 jenis hidangan ini...pada aku walaupun material atau bahan yang digunakan tak sama...tapi basic method memasak tu sama...dan aku rasa yang membezakan masakan ini adalah cara olahan bahan yang digunakan dan juga panggilan namanya...

Stuffed Grape Leaves


Dolma is a family of stuffed vegetable dishes in the cuisines of the former Ottoman Empire and surrounding regions such as RussiaIranand the Caucasus and Central and South Asia. Perhaps the best-known is the grape-leaf dolma. Common vegetables to stuff includezucchinieggplanttomato and pepper. The stuffing may or may not include meat. Meat dolma are generally served warm, often with sauce; meatless ones are generally served cold, though meatless dolma are eaten both ways in Iran. Both are often eaten with yogurt.


Balut guna daun anggur


Inti daging boleh


Inti nasi pun boleh

Stuffed Betel Leaves


Ini pula masakan dari negara asia.. terkenal terutamanya di vietnam dan thailand...bezanya hanya dengan penggunaan daun yang berlainan..disini mereka lebih banyak menggunakan Daun Kaduk...


Daun kaduk tau bukan daun sireh..diantara kedua-dua daun itu rupanya seakan-akan tapi rasanya berlainan


Ada tempat yang suka makan macam ni..


Dan ada juga yang begini..daging dibalut dengan daun kaduk dan digrill...

Jadi pada saya yang penting adalah bagaimana kita mengolah bahan dan teknik masakan adalah faktor utama istimewanya sesuatu menu itu...memasaklah dari hati...hasilnya Insyaallah sedap dinikmati...

* Sumber Utama semuanya dari menggogling di Google...

4 ulasan:

  1. ooooo meloponng ni..bagus gak info ni.menambah ilmu.mekasih..tapi dua dua pun tak pernah makan.ari tu tengok jjcm serina mkn mcm best je yg balut ngn daun kaduk tu

    ReplyDelete
  2. Salam Izah..ilmu yang bermanfaat elok dikongsi dengan kengkawan terutamanya geng2 yang suka masak dan makan..hik hik..aku pong tak pernah rasa lagi menda ni..teragak nak try..

    ReplyDelete
  3. kerull..klu tak silap daun kaduk tu nama dia mein kham..pernah buat dulu..berebut2 pulak anak jiran makan.Nasi & daging dlm daun anggur ni kene cuba sbb kat umah ayah byk pokok anggur..heheh

    ReplyDelete
  4. Salam CtNaemah..wei lama aku tak g umah ko..ko pun lama tak dtg cini..kita sama2 bz ek...boleh guna daun anggur tapi ko mesti celur sekejap dengan air panas pastu titikkan minyak zaitun sikit supaya senang nak bukak daun tu nanti...

    ReplyDelete

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in