Assalamualaikum..wah dah sarapan ye....kalau belum sempat lagi ni nak pg bersarapan...aku dah sarapan dah..makan donut kentang ala-ala dragon ball ni...he he ini kes malas nak buat bentuk dinut yang biasalah ni...itu yang dah rupa dragon ball je donut aku ni....yang penting rasa..apa ada pada rupa ek...aku baru test guna kentang ni..selalunya aku guna susu segar...tapi kali ni aku tukar...gebu dan lembut sungguh tekstur donut ni..hubby pun suka..habis licin...hik hik tq Abg sebab sudi makan apa juga yang bini dia masak ( akulah tu )..
Bahan-bahan :
1/2 kilo tepung gandum ( ayak )
4 biji kentang ( rebus hingga lembut dan lenyek halus )
1/2 peket mauripan ( rendam dengan 1/2 gelas air yang dimasukkan sedikit gula...biar sehingga dia berbuih )
1/2 cawan marjerin
1 cawan gula kasar ( blend halus untuk salutan donut )
Cara-cara :
1. Masukkan tepung dalam bekas...masukkan margerin dan gaul rata....kemudian masukkan kentang yang dilenyek halus tadi...gaul lagi sehingga doh sebati...
2. Kemudian masukkan mauripan tadi sedikit demi sedikit hingga doh menjadi lembut...dan bentukkan ikut suka hati...aku buat bentuk bulat je...lenserkan sedikit margerin ditangan supaya mudah untuk melakukan proses membentuk donut....
3. Biarkan dan tutup dengan tuala nipis sebentar...tunggu doh menggebu..than panaskan minyak dan goreng dengan api yang perlahan...goreng hingga kekuningan...kemudian angkat...dan bolehlah digolek-golekkan dengan gula kasar yang diblend halus tadi...ratakan..dan siap untuk disantap...
ira semalam pun buat donut juga....
ReplyDeletewaa.. lapo lak tgk donut... nyum3
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeleteWanieyra : tulah , donut ni kira kuih ke 2 senang lepas jemput-jemput..hik hik
farahanatiqahzaini: alamak dah habislah dik..takpa..lain kali akak buat akak tinggalkan seketul ya...
as'salam..penah jugak ada org gtau suruh letak kentang dalam doh donut tp blm cuba g
ReplyDeleteadishshida : memang lembut je donut bila letak kentang..rasa macam sponge kek pun ada..sebab gebu..trylah..mesti puas hati..
ReplyDelete