Daging Masak Lemak Cili Padi

Salam Tengahari...ikut hati aku dah lama dah aku upload benda ni..habih tuh kalau internet gerak macam siput **** nak buat camana...geramnya aku...so sblum line internet ni bertukar menjadi siput sedut plak kita terus jelah ke topik utama...menu makan malam tadi..ni memang version asli dari N9...so layankan aje ok


Bahan-bahan:

1/2 kilo daging batang pinang ( hiris sederhana tebal dan lebar )
Santan pekat dari 1 biji kelapa
Santan cair - 2 mangkuk
20 tangkai cili padi - blender
1 inci kunyit hidup - blender
garam - secukup rasa
asam keping - 2 keping
3 batang serai - ketuk
3 biji ubi kentang - belah 4

Cara-caranya :
1. Blender cili padi dan kunyit hidup....masukkan daging dan serai ke dalam kuali dan tuangkan bahan yang dah diblender tadi , masukkan santan cair dan garam....biar ia mendidih dan daging agak empuk
2. Kacau sekali sekala , masukkan ubi kentang , biarkan hingga cili padi tadi masak dan santan cair tadi agak pekat...baru masukkan santan pekat , dan masukkan asam keping...jika kuah terlalu pekat boleh tambah air biasa dalam anggaran 1 gelas ( ikut suka kita nak pekat atau tidak )...
3. Perasakan dengan garam dan biar ia mendidih dan dikacau selalu supaya kuah kelihatan cantik dan tidak pecah minyak..keluarkan asam keping ( tujuannya supaya kuah tidak masam )...tutup api dan siap dinikmati bersama ikan masin gelama dan keropok malinja...sodap wei...


1 ulasan:

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in