Bahan-bahan:
1/2 kilo daging batang pinang ( hiris sederhana tebal dan lebar )
Santan pekat dari 1 biji kelapa
Santan cair - 2 mangkuk
20 tangkai cili padi - blender
1 inci kunyit hidup - blender
garam - secukup rasa
asam keping - 2 keping
3 batang serai - ketuk
3 biji ubi kentang - belah 4
Cara-caranya :
1. Blender cili padi dan kunyit hidup....masukkan daging dan serai ke dalam kuali dan tuangkan bahan yang dah diblender tadi , masukkan santan cair dan garam....biar ia mendidih dan daging agak empuk
2. Kacau sekali sekala , masukkan ubi kentang , biarkan hingga cili padi tadi masak dan santan cair tadi agak pekat...baru masukkan santan pekat , dan masukkan asam keping...jika kuah terlalu pekat boleh tambah air biasa dalam anggaran 1 gelas ( ikut suka kita nak pekat atau tidak )...
3. Perasakan dengan garam dan biar ia mendidih dan dikacau selalu supaya kuah kelihatan cantik dan tidak pecah minyak..keluarkan asam keping ( tujuannya supaya kuah tidak masam )...tutup api dan siap dinikmati bersama ikan masin gelama dan keropok malinja...sodap wei...
feverat sy ni kak... lazat
ReplyDelete