Stuff Sponge Tofu

Menu ni aku buat untuk minum petang...saja testing..resepi dah lama dapat tapi tak pernah test kitchen lagi..so let we see..hmmm step by step walaupun tak bapa lengkap...



Bahan-bahannya :
Sponge Tofu ( Tofu ringan yang orang selalu pakai letak dalam mee kari tulah..aku tak tahu apa nama sebenar Tofu ni )
Inti :
Isi ayam
Isi udang
1 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
 1 biji telur
Garam
1 sudu serbuk lada sulah
1 sudu serbuk lada hitam 
1 sudu mayonis
( Masukkan semua dalam food prosessor / mesin pengisar )
tepung jagung
kalau ada mix vege bolehlah tambah ( aku tak sempat beli )
Bab inti ni sebenarnya boleh ikut suka kita just tukar2 je..tapi step nak buat dia rangup tu kena tahulah..
Cara-caranya :
1. Tofu ni ada yang bulat dan ada yang 4 segi..potong sikit buat lobang untuk terbalikkan isi didalam jadi bahagian luar 
2. Pastu terus masukkan inti yang kita dah blender agak hancur ( ikut suka )..padatkan supaya dapat hasil tofu yang bulat
3. Pastu panaskan minyak untuk deep fried...sebelum masukkan tofu tadi..golekkan dalam tepung jagung tadi..jangan tebal sangat..goreng hingga garing...dan sesuai dimakan dengan sos cili atau sos cili buatan sendiri..aku tak sempat so cicah ngan sos cili segera je lah...




0 ulasan:

Post a Comment

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in