Sambal belacan goreng ni aku makan ngan kacang bendi celur...mana datang resepi ni..datangnya dari hantam sajalah labu...he he he..
Bahan-bahan :
1/2 buku belacan - goreng dgn minyak yg sedikit hingga garing
A
2 ulas bawang merah - tumbuk lumat
5 tangkai cili padi - tumbuk lumat
2 sudu besar cili kering kisar
Gula
tomato - potong kiub
3 ulas limau kasturi - ambil jus dan hiris2 kulitnya
Cara-cara :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan A hingga garing...pastu masukkan belacan...tumis hingga cili benar2 masak...perasakan dengan 1 sudu gula....kacau rata..dan angkat..
2. Masukkan tomato yang dipotong dadu tadi..jus limau kasturi dan kulit limau yang dihiris tadi...gaul rata dan sedia untuk dicicah dengan apa saja ulam dan juga boleh makan dengan nasi putih macam tu je dan kalau ada ikan goreng pun sodap...
nanti puasa nanti bolehlah makcik cuba,utk pembuka selera.
ReplyDeletenampak sedap ..boleh cuba resepi baru ni:)
ReplyDeletesalam
ReplyDeletepas ni try sambal hitam pahang lebih kurang ni tapi ada belimbing buluh..dlm N3 kak ilah tau..
sesekali mkn smbl belacan goreng sedap..akak selalu buat selepas belajar dgn akak ipar dimelaka..
kita pon cam teruja gak nak try ni.. :)
ReplyDelete