Ha ini lauk makan malam tadi..merangkap lauk sahur..cuma bila sahur aku tambah telur dadar..dan untuk hubby..dia request sahur nak makan nasik goreng..apa lagi menggoreng nasiklah aku pg tadi..kul 3.30 pagi...menu ni orang biasa panggil asam pedas..tapi mak aku dah biasakan panggil lauk ni asam tumis..mana yang btul tak tahulah..tapi konsepnya sama kena tumis dan memang masam dan pedas..jadi kenalah kot nama2 tu...yang ponting konyang..
Bahan-bahan:
Ikan pari - basuh bersih2
A
5 Sudu cili kering kisar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3 ulas bawang merah
( Kisar semuanya )
B
1 cawan jus asam jawa
2 cawan air biasa
5 batang bendi
Garam
Daun kesum
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak..dan tumis bahan A..tumis hingga garing..pastu masukkan ikan pari dan gaul sebati..
2. Masukkan air asam jawa dan air biasa..biarkan menggelegak , perasakan dengan garam dan masukkan daun kesum dan bendi..biarkan hingga bendi cukup empuk..tutup api..
Best tu buat juadah berbuka puasa
ReplyDelete