Rendang Ayam Telur dengan Daun Puding Sayur



Ha ini lauk kebangsaan family aku..kalau raya memang taklih lupa...cicah ngan nasik himpit , ngan lemang..memang mabeles...daun puding ni aku tak tahulah nak describe camana...ia adalah dari spesies bunga puding..tapi yang boleh makan...bukan sume bunga puding boleh makan tau...daunnya licin..berwarna merah hati pekat..takda corak..hmm agak susah gak nak jumpa pokok puding sayur ni..mak aku suka pakai ayam telur sebab tak mudah hancur..tapi kena rebus betul2..supaya tak liat..he he he

pokoknya lebih kurang macam ni..puas gak googling2..ntah betul ntah tidak..tapi ginilah rupanya



Bahan-bahan :
1 ekor ayam telur / ayam kampung / ayam biasa pun ok
Santan - dari 2 biji kelapa
1 mangkuk santan cair
8 ulas bawang putih - blender
6 biji bawang besar - blender
1 buku halia - blender
1 inci lengkuas - blender
5 batang serai - ketuk
20 tangkai cili padi - blender
4 sudu cili kering kisar
Daun Puding Sayur
1 peket kerisik
sedikit gula kabong
garam
3 keping asam gelugur

Cara-caranya :
1. Rebus ayam telur hingga betul2 lembut....pastu masukkan sume bahan yang telah diblender termasuklah cili kering dan santan cair...dan masukkan serai sekali
2. Biarkan ia menggelegak dan agak kering..kemudian masukkan santan pekat , perasakan dengan gula kabong , garam dan asam keping...biarkan ia menggelegak sebentar...dan masukkan daun puding sayur tadi
3. Biar ia menggelegak dan agak kering...kemudian bolehlah angkat...

2 ulasan:

  1. Salam Kerull. Tak pnh lagi mkn sayur ni, tq sharing. Ni, Along dtg hantar kad ucapan, nnt senang2 amik ya.

    ReplyDelete
  2. Salam Along...terima ksih...nanti kita g amik ye...Salam Ramadhan...

    ReplyDelete

 
Copyright © Kerulls | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in