Assalammualaikum
Menu buka malam tadi memang menyerlahkan kemalasan aku sekali lagi...sebab apa???? sebab aku masak menu buka 2 jenis je...walaupun 2 menu je..tapi menu yang pertama ni agak renyah penyediaannya..iaitu Ayam Kampung Masak Rempah..tau2 lah kan nak menyelenggara ayam kampung ni...aku suka salai dulu ayam tu..baru best nak layan makan...tapi hasil rasanya memang sesuai ngan masakan rempah ni..terasa kemanisan daging ayam kampung tu..dahlah tu lembut plak..hu hu konyang terduduk...Alhamdulillah..pastu aku celur pucuk paku pastu buat sambal belacan..pemanis mulut makan lepas isyak..Goreng Pisang Tanduk...
Ayam Kampung Masak Rempah ( Resepi Klik SINI )
Goreng Pisang Tanduk ( sonang pemanis mulut aku..rajin punya pasal )
Pucuk Paku Celur Cicah Sambal Belacan Hijau
Bahan-bahan :
1 ikat pucuk paku - celur
Sambal Belacan
5 tangkai cili padi
1/2 biji tomato
2 biji limau kasturi - amik jusnya
1 sudu teh gula
Garam
1/2 inci belacan - goreng skit
Cara-caranya :
1. Blender cili padi , tomato dan belacan..letak air masak sedikit.
2. Pastu perasakan dengan garam skit , gula dan jus limau kasturi..
weh..simple mcm ni yang best..saya pun memang simple simple gak..lama dah tak makan ayam kampung..balik kampung je dapat makan..kat sini maleh betul nak membelinya..sush nak dpt kat pasaraya
ReplyDeleteAmboi amboiiiii pucuk paku dia yg tak thn tgk! sedap tu lama betul tak mkn pucuk paku perak ni, sedapnyer! mana nak carik kat sini sume daun pelik2 yg ada kat sini :D pisang tanduk tak mo tgk uuuwaaaaa...lama tak mkn tau! huh!
ReplyDeletesama laa kita pun kalo ayam kampung kena salai dulu sampai kuar minyak baru leh masak kari2..power kan rasanya.hehe..stail kampung turun temurun gitu..kalo ayam ais pun kadang2 salai gak so rasanya ada iras2 ayam kampung sket...
ReplyDeleteermm pucuk paku cicah sambal makan ngan nasi panas..lps tu ada ikan kembong goreng plak...ya Allah sedapppnya...terliuq nampak ni...faveret la pucuk paku ni..
ReplyDeleteuish sedapnya ayam kampung!!..
ReplyDeletelagi2 kalau rempahnya meresap kat isi2nya..aduh!!..
waduh2 ade ayam berempah tu yg tak tahan tu
ReplyDeleteaduh!!! tu pucuk paku lama tak makan weii..berselera!!!
ReplyDeleteSalam Kengkawan...
ReplyDeleteIzah : Tulah sbb susahlah dapatlah ni bila dapat belasah cukup2 he he he..
Ika : takan takda kot pucuk paku..hmm kalau macam ni akak lih wat business..ko nak bapa ikat pucuk paku ika..haaa pisang tanduk bapa sisir..he he jgn marah ha..gurau je..
Hasue : tulah..kena salai dulu mmg best..wangi..tu yang bedal tak ingat dunia tu ha ha ha
Ummi : tulah sbb terlebih rajin takdalah ikan goreng..ikan goreng takda pun makan bertambah..kalau ada..tak tahu nak katalah kan..hu hu
K.ayu : tulah pilih masak rempah..baru kena ngan kemanisan dagingnya..hu hu tetiba lapor..
Chik Mi : Bukan senang nak jumpa ayam kg ni..import khas ni..hu hu
Yat Maria : Ini pucuk paku mmg fresh..seikat baru RM1..itu yang seronok duk perak ni..pucuk paku fresh2..he he
sodap eh kak...terliur den!...sumo den nmpak sodap...hehehhe
ReplyDelete