Assalammualaikum...salam pagi Isnin sume....
Jumaat , sabtu dan ahad..cik bedah temper sebab taklih update n3..line broadband makin macam hampeh..terasa nak aku baling je benda alah ni...tapi sabar..tak lama je lagi...tunggu lah ko ye..manjang ijau je lampu atromen tu..ntah bila nak biru...ah malas nak citer panjang..ini menu minum petang hari sabtu...hu hu aku menjala dipetang hari..aku pakai tuang roti jala yang tradisional je...yang canggih tu tak berkesempatan g carik lagi...dan cicah ngan kari tanpa santan ni...kira oklah..hubby kata sodap..so layankan aje ye...
Untuk Roti Jala :
Tepung gandum
1 biji telur
serbuk kunyit skit
Garam skit
Air Skit
( Sume aku blender sampai sebati dan mesra )
Untuk kari plak :
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia
2 batang serai
( Blender je sumenya )
Isi ayam - potong kiub
1 biji kentang - potong kiub
1 tangkai daun kari
1 peket rempah kari babas
Rempah penumis
garam skit
Air asam jawa
serbuk cukup RASA Maggi
Air biasa
1. Panaskan minyak , tumis rempah penumis , daun kari sehingga naik bau...pastu masukkan bahan2 yang diblender tadi...goreng sampai garing , masukkan ayam , kacau rata pastu masukkan rempah kari...letak air skit...dan biarkan bahan2 tadi pecah minyak...
2.Masukkan kentang dan tambah air asam jawa , perasakan dengan garam dan serbuk cukup RASA Maggi...dan biar ia merenih sebentar..kalau agak pekat masukkan air lagi....
0 ulasan:
Post a Comment